Херцег Нови прославља Спасовдан: Литија и литургија поводом славе (ФОТО)

В.В.

четвртак, 28. 05. 2020. у 14:53

Херцег Нови прославља Спасовдан: Литија и литургија поводом славе (ФОТО)
Спасовдан је обележен у две херцегновске цркве Св. Вазнесења Господњег на Топлој и у Мојдежу

Спасовдан је обележен у две херцегновске цркве Св. Вазнесења Господњег на Топлој и у Мојдежу.

На Топлој је литија кренула Његошевом улицом око црквеног земљишта а литургију су служили свештеници Видо Вуковић, Предраг Видаковић, Благота Васиљевић, Никола Тодоровић, Драго Пешикан и Зоран Миљанић.

Миљанић је подсетио да је пре две године овај храм прославио 300 година, од формирања Топаљске комунитади.

– У то време је херцегновски парламент столовао у овом храму на Топлој. И они су те 1718. године ломили крсни колач и причешћивали се у овом храму који је неколико година раније подигнут. Из те љубави изникла је и администрација. Званични печат градске управе био печат је овог храма. Од пре две године, обновили смо Спасовдан као славу овог града, југа православља, а наш председник Општине Стеван Катић је поручио из свег срца да је срећна слава и престоном граду Београду. Нека буде срећна слава и косовским Дечанима и свим храмовима који славе, поручио је Миљанић.

-Спасовдан је дан разума и мира, а данас битан посебно, јер долази после пандемије, која је оковала цео свет, поручио је протојереј ставрофор Видо Вуковић, који је некада служио у Британско скандинавској епархији СПЦ у расејању.

У име Општине Херцег Нови на литургији су присуствовали потпредседник општине Милош Коњевић, потпредседница Данијела Ђуровић и други.

Вечерас у овом храму биће служен молебан.

Коментари (2)

Kolumbo

28.05.2020. 16:18

Herceg Novi je srpskiji grad od Leskovca .U Leskovcu niti znaju za veru niti za naciju.A mnogo žale za Titom i radničkim samoupravljanjem.

Dragan Zorin

29.05.2020. 09:34

@Kolumbo - Pošto sam rodom iz Bojnika kod Leskovca moram da pitam komentatora kako to da se ovde ne zna za veru kada nikad nisam čuo da se neko poturčio ili primio bilo koju drugu veru u ovom kraju? Ni u vreme Turaka? Što se tiče nacije - u svim ratovima koji su bili ovde je odziv na mobilizaciju među najvišima u Srbiji. Lično nikada nisam čuo da je iko odbio da se mobiliše. I tako je i u drugim opštinama na jugu Srbije. A ovo za Tita je tačno - ako se Kolumbo druži sa ljudima starijim od 70 godina.