ТРОЈЕ кандидата за судије основних судова у Црној Гори "ухваћено" је да вара током тестирања на конкурсу. Због варања, како је саопштила Акција за људска права, Судски савет ја поништио тестирање.

Председница Савета, Весна Симовић Звицер, рекла је да су приликом прегледања тестова утврђене неправилности код троје од 10 кандидата. На писаном тестирању они су користили интернет и тамо пронашли и копирали пресуду из задатог предмета. Такође, по њеним наводима, један кандидат је користио и свој УСБ драјв. Судски савет је у сарадњи са полицијом и тужилаштвом открио о којим кандидатима је реч и одлучио је да понови тестирање.

- Конкурс није поништен и неће бити поновног пријављивања и прикупљања документације, већ ће сви кандидати који су се већ пријавили моћи поново да полажу писани тест (парнична и кривична пресуда) - саопштено је из Акције за људска права. - Симовићева није хтела да именује кандидате који су варали, али сматра да ти кандидати више не би смели да раде у правосуђу, а камоли да се пријаве на оглас за избор судије или да буду изабрани. Ипак, свима ће бити омогућено да понове тест. Један кандидат поднео је и писани приговор Савету због злоупотребе интернета других кандидата на тесту.

У Министарству правде ћуте, док у СНП оштро реагују, наглашавајући да је Црна Гора одавно препозната по лошим примерима кривотворења и плагирања научних и других радова, који су бацили мрљу на образовни систем ове државе.

- Како другачије описати ситуацију у којој се председница Врховног суда бира неуставно по трећи пут, непостојећу функцију председавајућег Уставног суда, нереаговање овог суда на јасна кршења основних људских права у доба пандемије вируса корона, корупционашке афере у Врховном државном тужилаштву - питају се из СНП поводом последње афере у Црној Гори.


МОРАЛНО ПОСРНУЋЕ

НЕВИЂЕНИ је скандал да они који желе да се баве судским позивом преписују и варају на тестовима - сматра Зоран Вујичић из Грађанске алијансе.

- Овим кандидатима се не сме дозволити да привире судству. Ово је показатељ и моралног посрнућа овог друштва. Пратићемо да ли ће кандидатима који су варали бити омогућено поновно тестирање - каже Вујичић.