УКРАЈИНСКА полиција у уторак вече је ухапсила двојицу Срба и двојицу Црногораца, осумњичених да су неколико сати пре тога у Кијеву покушали да убију Радоја Звицера (38), наводно једног од вођа "кавачког клана" из Котора. Они су лоцирани и приведени у Одеси, током бекства и покушаја да се илегално пребаце у Молдавију.

Приведени су српски држављани Петар Јованић (46) и Милан Бранковић (31), као и Црногорци Емил Тузовић (30) и Стефан Мандић Ђукић (30). Овај последњи је код себе имао фалсификована документа Северне Македоније, па је у први мах објављено да је међу нападачима и један Македонац.

Рањени Которанин је оперисан, али је и даље у тешком стању. Њега су двојица нападача сачекала у уторак око 18 сати на паркингу недалеко од зграде у којој живи са породицом. Он је изашао да рекреативно истрчи око луксузног стмбеног комплекса и био је сам. Имао је хигијенску маску и рукавице.

КОРИСТИО ПРЕЗИМЕ ЗНИЦЕ ПРЕМА информацијама са кијевских сајтова, Которанин је у Украјини користио име Питер Радуј Знице. Без обзира на све мере опреза и коришћење лажног имена, организатори и нападачи су га пронашли. Верује се да је лоциран захваљујући члановима породице. Украјински медији тврде даје рањени Звицер и даље у тешком стању. Иако је брзо пребачен у болницу где је оперисан, изгубио је доста крви јер је погођен у стомак и грудни кош.

- Нападачи су изашли из "смарта" и шуњали су се око аутомобила, а онда запуцали на Звицера - наводе медији у Украјини. - Которанин се дао у бег. Погодила су га три метка од седам испаљених и он је пао на плочник. Крваве сцене забележиле су надзорне камере са околних зграда.

Саучесници нападача, којих је исто било двојица, чекали су их недалеко од места напада како би их пребацили на безбедно место. Плаћенике је, међутим, потерао малер па су приликом напуштања "смарта", који су запалили како би уклонили доказе, и себе угрозили. Један од њих задобио је опекотине лица и руку.

Украјинска полиција је врло брзо, пратећи надзорне камере и снимке са њих, ушла у траг четворици плаћеника. Пратили су их све до Одесе, а онда тамо опколили. Бегунци су се опирали хапшењу, али су им украјински специјалци после краће јурњаве ставили лисице.

Како је саопштила тамошња полиција, реч је о држављанима Србије, Црне Горе и Северне Македоније, а за једним од њих је расписана међународна потерница. У међувремену се сазнало да је македонски пасош заправо фалсификат и да су у питању само Срби и Црногорци.

Радоје Звицер

- Жртва је држављанин Црне Горе, који се налази на међународној потерници и један је од вођа и организатора нарко-картела, чији чланови испоручују дрогу ка већини европских држава - навели су из украјинске полиције.

Према подацима до којих смо дошли, за Звицером нема међународних потерница. За овим Которанином не трага ни српска, али ни црногорска полиција.

- Главни разлози за покушај убиства биле су криминалне активности жртве, могућа прерасподела сфера утицаја унутар саме организације, као и између балканских криминалних кланова који контролишу трговину дрогом - рекао је званичник Националне полиције Игор Клименко.

Оружје из којег је пуцано на Звицера

Према наводима полиције из Кијева, осумњичени су ушли у Украјину почетком маја и купили возила, аутоматско оружје, те протеклих недеља пратили Звицера и његову породицу. Сва четворица су имала фалсификована документа, па је то додатно успоравало процес њихове идентификације.

Украјински медији су велику пажњу посветили овом догађају. Описују ко је Радоје Звицер и наводе да је у дугогодишњем сукобу са супарничким "шкаљарским кланом" у коме је до сада убијено четрдесетак људи.

У Црној Гори се нагађа да је реч о освети за масакр у ресторану у Атини када су четворица мушкараца изрешетала Игора Дедовића и Стевана Стаматовића и тако практично обезглавили "шкаљарску екипу". Двоструко убиство у главном граду Грчке почињено је средином јануара ове године и тамошња полиција још покушава да утврди ко је починио злочин. Помиње се, такође, да се сумња да је реч о српским и црногорским држављанима.

Иначе, на мети супротне екипе нашла се и супруга Радоја Звицера и његово малолетно дете. Црногорска полиција осумњичила је Которанина Јована Вукотића, наводног вођу "шкаљарског клана", да је у мају 2016. године покушао да убије суграђанку Тамару Звицер. На њу је пуцано док је била у колима са ћерком. Он је прошле недеље демантовао оптужбе да је хтео да убије Звицерову.


ПОТЕРНИЦА ЗА ЂУКИЋЕМ

УХАПШЕНИ Стефан Ђукић, који се некад презивао Мандић, на међународној је Интерполовој потерници. Њега тражи Црна Гора због убиства Јована Клисића и рањавања Велизара Гардашевића, новембра прошле године у Бару. Према оптужници, Ђукић је пуцао на Клисића и Гардашевића испред ресторана "Савоја" из аутомобила "сеат". Ово возило је, касније, пронађено запаљено, као и "хеклер" из ког је пуцано.

Према подацима црногорске полиције, одмах после злочина, Ђукић је побегао у иностранство. Овај Баранин, иначе, слови за блиског сарадника Јована Ђуровића, шефа једне криминалне групе из овог приморског града, која тесно сарађује са "шкаљарцима", али и Филипом Кораћем и Луком Бојовићем, наследницима "земунског клана". Јуна 2013. пуцао је у Баранина Луку Раичевића и ранио га.

Верује се да је Ђукић формирао криминалну групу која се бави убиствима за новац. Он је хапшен и у Србији. Септембра 2015. био је приведен као део екипе која је припремала више ликвидација.

Хапшење осумњичених након напада

ТУЗОВИЋ ВЕЋ РОБИЈАО

ЦРНОГОРСКИ држављанин Емил Тузовић је, према незваничним информацијама, из Подгорице и до сада је неколико пута хапшен због наркотика. У његовом досијеу има и покушаја убиства, а и сам је рањаван. На мети нападача нашао се својевремено и српски држављанин Милан Бранковић, сада ухапшен у Украјини, али је успео да се опорави од рана задобијених у пуцњави. Он је, наводно, родом из Ниша.