ПРАВО на одлагање отплате кредита 90 дана у Црној Гори, према одлуци монетарне власти, имаће клијенти који на крају прошле године нису каснили у отплати рата дуже од три месеца, чији зајам није у категорији неквалитетних. Такође и предузећа која су због вируса корона имала проблема у пословању.

Из Централне банке су појаснили да ће право на мораторијум имати грађани чија је фирма била делимично или привремено затворена због епидемије, док отплату неће моћи да одложе они који су примали зараде редовно и без умањења.

Таква одлука, за разлику од првобитне из марта, када су право на мораторијум имали сви клијенти, уследила је, како су казали у Централној банци, да би се очувао банкарски систем. Економски аналитичар Предраг Дрецун оцењује да је монетарна власт могла бити блажа уз проширену листу корисника.

- Могла је Централна банка још мало више да релаксира привреду и грађане, јер новац који ће вратити клијенти банци кроз камате и нова одлука неће угрозити банкарски систем у Црној Гори, јер се банке нису одрекле камата ни у првом мораторијуму. Они су обрачунали тромесечну камату, приказали је као приход и то ће бити наплаћено током наредних рата - рекао је Дрецун.


МОРАТОРИЈУМ

ПОДАЦИ Централне банке показују да је у мораторијуму на крају априла било 1,3 милијарде евра кредита. Конкретно, 68.500 грађана одложило је отплату зајмова три месеца, укупно 772 милиона евра.