Свештеник опростио, Тужилаштво казнило Баранина са 400 евра: Епилог напада испред Парохијског дома

Novosti online / Б. Дабић

понедељак, 25. 05. 2020. у 11:26

Свештеник опростио, Тужилаштво казнило Баранина са 400 евра: Епилог напада испред Парохијског дома

Свештеник Никола Радовић / Фото Светигора

Баранин С. К. (29), који је 21. маја напао свештеника Николу Радовића у Старом Бару, мора да уплати 400 евра у хуманитарне сврхе. Прота се није придружио кривичном гоњењу, опростио је нападачу

Бар – У духу хришћанском, свештеник Никола Радовић опростио је Баранину С. К. (20) који га је напао испред Парохијског дома у Старом Бару, 21.маја. У Основном државном тужилаштву Бар, Новости сазнају да је младић санкционисан и треба да уплати 400 евра у хуманитарне сврхе.

Подсетимо, инцидент се догодио у вечерњим сатима, 21. маја када је група младића дошла испред Парохијског дома где су вербално вређали и претили свештенику Радовићу. Ухапшена су двојица младића из Бара. Због сумње да је претио и покушао да нападне свештеника С. К. је кривично процесуиран, а А. Л. прекршајно.

Истог дана полиција је идентификовала младића, и након што је саслушан у Основном државном тужилаштву на терет му је стављено кривично дело угрожавање сигурности.

- Оштећени се није придружио кривичном гоњењу, и примењен је институт одложеног гоњења. Баранин С. К. коме се на терт ставља кривично дело угрожавање сигурности санкционисан је са 400 евра које ће се уплатити у хуманитарне сврхе -казао је за Новости руководилац Основног државног тужилаштва у Бару Радован Ђуришић

Свештеник Никола Радовић навео је за радио “Светигора” шта се догодило 21. маја, у вечерњим часовима, око 23 сата, испред Парохијског дома у Старом Бару

- Када сам се са породицом спремао за спавање, испред куће чули смо галаму, сирене што то је изазвало узнемирење мале деце и супруге. Изашао сам испред куће и видео групу младића који су се враћали са прославе независности Црне Горе. Кренули су разни повици, псовке. Поред осталог упућене су ми речи да се иселим. Потресло ме, а све се дешавало испред цркве Светог Николе, у Старом Бару који је симбол једног склада, суживота. Нисам могао да схватим. Један од њих је кренуо да се залеће према мени, други су га спречили. Узео сам телефон и почео да снимам, а они да се повлаче, испричао је свештеник Радовић.

Старешина цркве Светог Николе је такође, истакао да је полиција ЦБ Бар ревносно, професионално одрадила свој посао, те да су привели једног младића чије је регистарске таблице запамтио.

- Један од тих младића је приведен. Тај младић има 20 година и он се покајао. Код државног тужиоца смо се видели. Видно потрешен због оног што је урадио, извињава се. Није био једини те ноћи испред Парохијског дома. То што су урадили није добро, ја му лично опрашам јер му видим искрено покајање, казао је свештеник Радовић који је чак спрема и да му помогне, ако нема, да уплати новац у хуманитарне сврхе Ово није први пут да се сличне ствари догађају у Старом Бару.

Свештеник Никола Радовић је још једном позвао на мир и љубав и оно на чему се Бара и темељи, а то је међурелигијски и међунационални склад.

- Покажимо људима својим примерима да страсти смире. Надам се, да се овакве ствари неће поновити јер никоме добра не доносе. Што се тиче мене лично- праштам, закључио је свештеник Радовић

ОПЕРАТИВНА САЗНАЊА ПОЛИЦИЈЕ

Оперативним путем полиција је дошла до сазнања да је у инциденту који се догодио 21. маја у касним вечерњим часовима, учествовала још једна особа, А. Л. (23) из Бара. Надлежни тужилац који је упознат са догађајем се изјаснио да у радњама А. Л. нема елемената кривичног дела. Против А. Л. је поднет захтев за покретање прекршајног поступка због почињеног прекршаја из члана 7. Закона о јавном реду и миру“.