Драгиша Бурзан, бивши црногорски дипломата оптужио је Србију и Русију да стоје иза радикалних снага у Црној Гори и покушаја деструкције и бунта.

-Чињеница да српски државни врх, заједно са медијима којима управља председник Србије, са домаћим "радним снагама" и медијима који су такође плаћени из Србије, подижу тензије не би ли у Црној Гори подигли буну и деструирали изборни процес, навео је Бурзан у емисији “Жива истина” на ТВЦГ. -То би негативно утицало на имиџ Црне Горе у иностранству и отежало ситуацију са крајњим циљем – да снаге које подржава државни врх Србије преузме власт на једини начин – буном и силом. Партије које прима Вучић, што директно указује на њега као организатора, немају шансе на изборима, чак ни уједињене. Црна Гора то гласати неће. Вучић ће то нештедимице користити у кампањи, али то није стратешки план. Стратешки план је пројектовати њима верне снаге кроз популизам и осигурати бављење Црном Гором кроз поделе.

Бурзан тврди да у позадини стоји Русија “која је у последње време изашла са места иностраних послова и исказала ствари које се не говоре у дипломатској пракси”.

-Притисак на Црну Гору је заиста велики и државни врх је то препознао. Све то неће уродити плодом и мислим да ће се избори у Црној Гори догодити и да ће грађани подржати својим гласом ко ће чинити следећу власт. Циљ Русије која подржава Цркву је сасвим јасан. Она традиционално жели да се истури на овом простору да би дошла до базе на Медитерану, а Црна Гора да дође у позицију неке нове власти. То би био згодитак који би поздравила без ресерве.

Бивши дипломата окомио се и на Српску православну цркву.

- Имамо Цркву за коју нико не зна за што се бори. Наводно да задржи светиње, што је прича која сваком објективном посматрачу није логична. Срби у Црној Гори неће бити ускраћени за право да практикују веру. То је толико сулуда идеја, али то показује колико су људи подлегли пропагандним порукама и то је прилично алармирајуће. Кад год имате притисак да асимилујете, рушите, приступ је исти. То креће од енглеског краља Едварда који је први прогањао Јевреје и који је измислио жуту звезду. Тај наратив којим је описивао како Јевреји држе све друштвене полуге и новац, та се пропаганда поновила у Нјемачкој. Та прича је иста, казао је Бурзан.