КАНДИДАТУРА Драгутина Паповића, посланика Демократске партије социјалиста, за доцента на Филозофском факултету у Никшићу, постала је дежурна тема на овој високошколској институцији. Реч је о посланику владајуће коалиције који се "прославио" својим иступима против Српске православне цркве, величајући спорни Закон о слободи вероисповести.

Сумња се да је конкурс намештен и да ће Паповић наредне седмице, када се буде одлучивало, стећи право да предаје предмете историја Црне Горе 1 и 2, као и општа историја 1 и 2, иако није изучавао те области током магистарских и докторских студија.

"Новости" су покушале да чују став Паповића, али он на наше СМС поруке није одговорио.

Веће Филозофског факултета у Никшићу предложило је Сенату да Паповића изабере у звање доцента на конкурсу који је расписан крајем прошле године за област национална историја и општа историја, из старог и средњег века, иако кандидат нема стечене референце и нема објављене радове из тог дела историје.

У допису професора са Студијског програма за историју у који су новинари имали увид, наводи се да је комисија верификовала кандидатуру Паповића као предавача за поменуте предмете подвлачећи да он није изучавао те области током магистарских и докторских студија. Тема његовог магистарског рада гласи "Противници власти у Црној Гори 1945-1948", а докторске дисертације "Интелектуалци и власт у Црној Гори од 1945. до 1990".

- Он није компетентан за области за које се предлаже, јер нема научних радова из области историја Црне Горе од најстаријег времена до 15. века и опште историје старог века. Током свог академског школовања на магистарским и докторским студијама Паповић није имао ниједан предмет који се тицао тражених предмета на конкурсу. Паповић током своје радне каријере није држао вежбе и предавања из опште историје старог века. Кандидат не познаје стручну терминологију и наставно-научне садржаје из поменутих научних области, не поседује стручно знање које је неопходно за испуњавање наставних обавеза на Филозофском факултету - истиче се у допису, уз појашњење да су декан Филозофског факултета Горан Баровић и руководилац студијског програма Живко Андријашевић предложили нестручну и некомпетентну комисију коју чине професори којима није ужа научна област стари и средњи век.


ПОЛИТИЧКЕ РЕФЕРЕНЦЕ

ПОСЛАНИК Демократског фронта Будимир Алексић, члан скупштинског Одбора за просвету и науку, каже за "Новости" да Паповић нема стручне и научне референце, али има политичке.

- На једној од седница одбора поставио сам му питање како је могуће да буде кандидован за ту функцију на Филозофском факултету у Никшићу. Није одговорио. Ћути и данас. Он је један од креатора Закона о слободи вероисповести и гласни пропагатор прогона Српске православне цркве у Црној Гори. И због тога треба да буде награђен - каже Алексић.