Бура у Никшићу због кандидатуре Драгутина Паповића: Награда за антисрпску кампању

В. КАДИЋ

23. 05. 2020. у 07:39

Бура у Никшићу због кандидатуре Драгутина Паповића: Награда за антисрпску кампању

Драгутин Паповић Фото Скупштина ЦГ

Предаваће на Филозофском факултету предмете које није изучавао на студијама
КАНДИДАТУРА Драгутина Паповића, посланика Демократске партије социјалиста, за доцента на Филозофском факултету у Никшићу, постала је дежурна тема на овој високошколској институцији. Реч је о посланику владајуће коалиције који се "прославио" својим иступима против Српске православне цркве, величајући спорни Закон о слободи вероисповести.

Сумња се да је конкурс намештен и да ће Паповић наредне седмице, када се буде одлучивало, стећи право да предаје предмете историја Црне Горе 1 и 2, као и општа историја 1 и 2, иако није изучавао те области током магистарских и докторских студија.

"Новости" су покушале да чују став Паповића, али он на наше СМС поруке није одговорио.

Веће Филозофског факултета у Никшићу предложило је Сенату да Паповића изабере у звање доцента на конкурсу који је расписан крајем прошле године за област национална историја и општа историја, из старог и средњег века, иако кандидат нема стечене референце и нема објављене радове из тог дела историје.

У допису професора са Студијског програма за историју у који су новинари имали увид, наводи се да је комисија верификовала кандидатуру Паповића као предавача за поменуте предмете подвлачећи да он није изучавао те области током магистарских и докторских студија. Тема његовог магистарског рада гласи "Противници власти у Црној Гори 1945-1948", а докторске дисертације "Интелектуалци и власт у Црној Гори од 1945. до 1990".

- Он није компетентан за области за које се предлаже, јер нема научних радова из области историја Црне Горе од најстаријег времена до 15. века и опште историје старог века. Током свог академског школовања на магистарским и докторским студијама Паповић није имао ниједан предмет који се тицао тражених предмета на конкурсу. Паповић током своје радне каријере није држао вежбе и предавања из опште историје старог века. Кандидат не познаје стручну терминологију и наставно-научне садржаје из поменутих научних области, не поседује стручно знање које је неопходно за испуњавање наставних обавеза на Филозофском факултету - истиче се у допису, уз појашњење да су декан Филозофског факултета Горан Баровић и руководилац студијског програма Живко Андријашевић предложили нестручну и некомпетентну комисију коју чине професори којима није ужа научна област стари и средњи век.


ПОЛИТИЧКЕ РЕФЕРЕНЦЕ

ПОСЛАНИК Демократског фронта Будимир Алексић, члан скупштинског Одбора за просвету и науку, каже за "Новости" да Паповић нема стручне и научне референце, али има политичке.

- На једној од седница одбора поставио сам му питање како је могуће да буде кандидован за ту функцију на Филозофском факултету у Никшићу. Није одговорио. Ћути и данас. Он је један од креатора Закона о слободи вероисповести и гласни пропагатор прогона Српске православне цркве у Црној Гори. И због тога треба да буде награђен - каже Алексић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vojvoda Moracki

23.05.2020. 14:31

Evo ja sam profesor hortikulture, mogao bih da se kandidujem za profesora Istorije CG 1,2 i 3.