Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је хапшење Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника Саборне цркве у Никшићу, истакавши да се ради о намери да се унесе раскол у православни свет и уништи јединство духовног пространства на Балкану, преноси Спутњик.


Захарова је, како се наводи, на редовном брифингу за новинаре подсетила да су они ухапшени под изговором да су литијом на дан Св. Василија прекршена правила карантина, и навела да се потом огласио и амерички Стејт департмент саопштењем у којем је истакнут значај поштовања људских права у верској области и пружена подршка оштрим мерама црногорских власти.


-Што је тешко разумети. Таква саопштења, по нашем мишљењу, сведоче о томе да у Вашингтону црквену тематику тумаче кроз призму геополитике. А ради се о очигледним намерама да се унесе раскол у православни свет, да се уништи јединство духовног пространства на Балкану, истакла је Захарова.


-Ескалација напетости у Црној Гори је испровоцирана грубим мерама црногорских власти према СПЦ и њеним верницима и то изазива озбиљну забринутост. Москва је уверена да сва питања, све проблеме потребно решавати у оквиру конструктувног дијалога уз поштовање стандарда, правила и норми који су предвиђени међународним документима и права канонске цркве и њених верника.Пренебрегавање њиховог мишљења и вештачко раздвајање људи, верника, укључујући и подло мешање споља, могло би да има озбиљне последице по регион.


rs.sputniknews.com