ПОДГОРИЦА - Виши суд у Подгорици усвојио је молбу за условни отпуст осуђеног Мајкла Грегорија Ферариса из Јоханесбурга. То је за Новости потврдила саветница за односе с јавношћу Вишег суда у Подгорици, Аида Музуровић која је додала да ће осуђени бити условно отпуштен са издржавања казне по правоснажности одлуке овог суда.


Против овакве одлуке суда може се изјавити жалба Апелационом суду Црне Горе у року од три дана од дана пријема преписа исте", објаснила је она. Затворска казна Ферарису истиче крајем 25. септембра.


Апелациони суд Црне Горе потврдио је у децембру 2016, првостепену пресуду Вишег суда у Подгорици којом је Ферарис осуђен на пет година, док је Александар Марковић из Подгорице, осуђен на шест година затвора, због кривичног дела стварање криминалне организације.


Ферарис и Марковић су се, како је то утврдио првостепени суд, удружили с циљем да изврше неколико ликвидација у Црној Гори, а једна од њих је требало да буде убиство Горана Ђуричковића, власника "Фишерманс паба" у Будви, који је убијен неколико месеци после њиховог хапшења приликом рутинске контроле саобраћаја према Котору.


Обојица су, осим за планирање убиства Ђуричковића, осуђени и за ликвидацију једне четворочлане породице са двоје малолетне деце из Котора. На суђењу су негирали кривицу, али је судија Сузана Мугоша приликом изрицања пресуде констатовала да је убиства требало да изврши Ферарис, а да га је Марковић врбовао.


Прочитајте још: Срби и Немац шверцовали тону кокаина


- Оптужница је потврђена признањем Ферариса пред полицијом и тужиоцем - истакла је Мугоша, док адвокати осуђених, Боривоје Боровић и Дражен Медојевић, сматрају да доказа није било и да су оптуженом Ферарису прекршана права како од полиције, тако и Вишег тужилаштва, па и овом пресудом, као и да није било доказа да се ова двојица оптуже за стварање криминалне организације, јер су само они наведени као чланови, а остали као НН лица.


Оптуженима је по изрицању пресуде продужен притвор. У изјави, која је предочена на суду, Ферарис је истакао да му је Марковић за убиство Ђуричковића обећао 50.000, па потом и 70.000 евра и дао му пиштољ са 17 метака, да најмање пет пута пуца у њега. Навео је код тужиоца да му Марковић није рекао име лица, које је требало убити, али да му је показао слику особе, коју је требало да убије. Видео сам да се ради о великом и крупном момку, да на десној руци има округлу тетоважу. Притом је испричао и да је више пута мењао станове по Будви, али и одлазио у локал Ђуричковића.