После више од четири сата у Основном државном тужилаштву у Беранама окончано је саслушање пет свештеника Епархије будимљанско-никшићке, против којих је после формирања предмета у тужилаштва и подношења кривичне пријаве овлашћенихрадника Центра безбедности из овог града, покренут поступак у тужилштву, које их сумњичи да су починили кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

После изласка правног тима Епархије који заступа свештенство и обраћања протосинђела Евстатија, неколико стотина Беранаца који су достојанствено подржавали свештенство, мирно су се разишли. Међу окупљеним грађанима био је и један одборник ДПС, која је у Беранама у опозицији.

Да подсетимо, поступак у ОДТ Беране поведен је против протојереја-ставрофора Драгана Ристића, јереја Стефана Миловановића и Милоша Цицмила, и протосинђела Евстатија (Предрага Драгојевића) из манастира Ђурђеви ступови, као и ипођакона Вуксана Вешовића, по пријави којом с етерете да су на Ђурђевдан у преподневним сатима били у литији са грађанима Берана, у време када су на снази биле мере Националног координационог тела за заразне болести, којима је било забрањено окупљање грађана.

- Ми смо били на свакодневном послу. На славу манастира Ђуршеви ступови, на дан Светог Георгија, заштитника Берана, кренули смо у уобичајени молитвени ход улицама Берана, са кропљењем и кађењем улица, што смо чинили сваке недеље од почетка епидемије. Нисмо позвали никога на литију, нити смо се задржавали поред грађана током мимохода. Нисмо могли терати грађане са улице -суштина је изјава свих свештеника, који су пријаве зарадили јер им се током молитвеног хода придружило неколико стотина грађана, који су на тај начин иза свештеника формирали својеврсну литију...

- Свака литија се најављује десет дана унапред, а за традиционалну литију на Ђурђевданобјављено је да је неће бити због мера НКТ. Уосталом, та литија почиње у 17, а овај наводно спорни мимоход почео је у 10 часова, казао је протосинђел Евстатије.

Поступак против свештеника биће настављен саслушавањем сведока.