После ДРАМЕ И КАРАНТИНА на грчком острву Евија: Сви НАШИ туристи НЕГАТИВНИ на вирус КОРОНА, могу да наставе са одмором

Ј. СУБИН

четвртак, 09. 07. 2020. у 21:59

После ДРАМЕ И КАРАНТИНА на грчком острву Евија: Сви НАШИ туристи НЕГАТИВНИ на вирус КОРОНА, могу да наставе са одмором

Изглед плажа у Грчкој

Исповест Београђанке Јелене Петровић, која се усред летовања затекла у самоизолацији
СВИ смо тестирани, чак и власници виле у којој смо смештени. Током дана чекали смо резултат и све нас је предвече обрадовала вест да су сви тестирани негативни и да можемо нормално да наставимо летовање. Тиме је избегнут сценарио да око 70 наших туриста "заглави" у карантинском хотелу. Наравно, све то под условом да је неко био позитиван.

Овако за "Новости" говори Београђанка Јелена Петровић, туриста на Евији, која је тестирана на корону, јер се испоставило да је троје путника, који су у групи са њом и који су насумично тестирани, позитивно. Како нам је испричала, туристичка агенција је планирала да 13. јула пошаље два аутобуса по путнике. Један за здраве и други за оне који су позитивни.

- Нисмо знали шта ће бити са нама који имамо уплаћене две смене одмора - испричала нам је Петровићева. - Док смо били у изолацији у нашем смештају, када је реч о храни, ту смо имали све што нам је било потребно. Нешто смо имали у резерви, а могли смо да наручимо шта год хоћемо из ресторана да нам донесу и то платимо. Много нам је помагао и агент из наше агенције.

У новосадској туристичкој агенцији "Гранд" истичу да су њихови путници поштовали самоизолацију на Евији и чекали су резултате теста у својим собама.

Нису имали никакве симптоме и нису смели да излазе из соба док нису добили резултате - испричали су нам у агенцији "Гранд". - Добро је и брачни пар који је смештен у болници. Жена нема тегобе, а њен супруг прима терапију. Грчка покрива трошкове њиховог лечења.

Занимљиво је да је било и оних који су покушали да избегну тестирање, али им Грци то, наравно, нису дозволили.

Све је више градова и места у Грчкој, где се откривају туристи из Србије позитивни на корону. Ових дана има их и на Тасосу. Више од шесторо потврђених. Туристи позитивни на вирус откривени су на тестирању током уласка у Грчку из Бугарске.

У Националној асоцијацији туристичких агенција кажу да агенције саме воде рачуна о путницима и решавају проблеме, када је реч о путницима који су позитивни. А, када је реч о другим путовањима, сви су окренути Турској, а ускоро и Египту.

- Путовања у Турску засада нормално функционишу, путницима се мери температура, а тестира се свако коме је повишена - говори Сеничић. - Чартери и аутобуси нормално функционишу. У Египат ће се кренути после 15. јула, надамо се, а можда и у Тунис. Има интересовања за Мајорку, али само за један чартер, што се засада не исплати.

Јелена Петровић у апартману на Евији


КОПНОМ СТИГЛА ЗАРАЗА

ГРЧКИ министар здравља Василис Кикиљас рекао је јуче да је у Грчкој више туриста заражених вирусом корона, који су допутовали у ту земљу копненим путем, него авионом.

И поред повећаног броја случајева у Грчкој, Кикиљас је рекао за њихове медије да је ситуација под контролом, те да неће допустити да измакне контроли.

- Брине ме то што постоји одређени ниво опуштености, али са друге стране само тако, професионално и са планом ћемо се изборити, корак по корак, са било којом ситуацијом - нагласио је Кикиљас.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације