На Тасосу нетипични случајеви заразе, сумњају да су их донели Срби, Северна Македонија пооштрава услове за улазак?

Г. ЧВОРОВИЋ - Ј. СУБИН

четвртак, 09. 07. 2020. у 07:13

На Тасосу нетипични случајеви заразе, сумњају да су их донели Срби, Северна Македонија пооштрава услове за улазак?

Илустрација Фото Depositphotos

Број оних којима је на мору установљено да су позитивни на вирус последњих дана се повећао
ЧИНИ се да ће границе Европске уније бити спуштене за Србију и пре него што Европска комисија буде поново заседала и одлучивала о томе чије ће држављане да пушта и под којим условима. Грчка је то већ урадила од понедељка, због великог броја заражених туриста из наше земље, а у среду и Холандија. Пре њих, рестриктивне мере за улазак у земљу имале су Немачка и Аустрија, док је већина других држава ЕУ остала закључана за Србе. Осим Мађарске и Бугарске.

Највеће разочарање за наше грађане ипак је дошло из Грчке. Многи поласци су изненада отказани, а грчке обале докопало се око 40.000 туриста из наше земље. И може се рећи да, за разлику од оних који нису успели да уђу, српски туристи у Грчкој уживају. Ипак, број оних којима је на мору установљено да су позитивни на вирус последњих дана се повећавао. Међу њима је и брачни пар који летује на Евији, а крајем дана у уторак још једна Српкиња је била позитивна.

ТЕСТ ЗА СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ? ДРЖАВНА Комисија за заразне болести Северне Македоније jуче је донела одлуку да достави предлог влади да од четвртка поново уведе оштрији гранични режим приликом уласка у земљу којим ће сви грађани из Србије, с Косова, из Босне и Херцеговине и Црне Горе морати обавезно до доставе PCR тест на вирус корона, и то не старији од 72 часа. Предлог са препоруком Комисије за заразне болести достављен је техничкој влади после разматрања актуелне епидемиолошке ситуације у наведеним земљама. На основу одлуке техничке владе у Скопљу, од 26. јуна на снази је одлука о потпуно слободном режиму уласка у ту земљу, без обавезе прилагања PCR теста на вирус корона. (М. С.)

Како су нам рекли у новосадској туристичкој агенцији "Гранд", с којом су ти путници и отпутовали, заражени немају изражене симптоме, али су у "ковид- хотелу", док су остали туристи из групе у уторак тестирани и за њих се чекају резултати. Грчки медији преносе да је реч о 80 наших држављана и да им је до доласка резултата забрањено да напуштају смештај. Они су смештени у чак 11 хотела.

- Да би се спречило даље ширење заразе, сви путници из аутобуса су тестирани, па ће сви они који буду били негативни нормало наставити своје летовање - испричали су нам у новосадској агенцији. - Они су сви дошли у Грчку 3. јула. Брачни пар који је позитиван сам је отишао на тестирање, јер је човек имао благе симптоме, али како је дијабетичар, супруга га је одвела на преглед, па се испоставило да су обоје позитивни. Њихово летовање завршава се 13. јула.

И у општини Пангаио, у округу Кавала, на Тасосу, појавили су се први случајеви вируса корона. И за њих је утврђено да су их "донели" туристи из Србије и Бугарске, а код свих је вирус асимптоматски.

Није Холандија једина која је променила мишљење. Претходно је белгијска влада донела одлуку да продужи актуелну рестрикцију уласка за грађане из земаља које нису чланице ЕУ.

- То значи да српски и црногорски држављани без белгијске боравишне дозволе још не могу у Белгију - истичу у амбасади ове земље у Београду.

Круг земаља у које грађани Србије могу да уђу унутар шенгенске зоне све више се сужава, од 1. јула када су границе поново условно отворене. У Европској комисији, која је 11. јуна позвала чланице да отворе границе за држављане земаља Западног Балкана јер је у тим државама ситуација понекад била боља него и у самим чланицама ЕУ, "врућ кромпир" пребацују у руке Европског савета.

- На основу препоруке Европског савета, земље чланице имају могућност да прогресивно укидају рестрикције за путовања у односу на земље које се налазе на листи - подсећа, за "Новости", Адалберт Јанц, портпарол ЕК задужен за миграције, унутрашње послове и безбедносну унију.

Овде, међутим, није реч о постепеном укидању, већ о уклањању па враћању мера, и то у року краћем од постављених 15 дана. Иначе, чему онда рокови? У препоруци се оставља могућност "брзог реаговања", али се претпоставља да се она уклапа у наведене две недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације