У Грчкој се тренутно одмара око 40.000 гостију из Србије, али се туристи окрећу Турској. А ево и зашто

Ј. СУБИН - Г. ЧВОРОВИЋ

среда, 08. 07. 2020. у 11:00

У Грчкој се тренутно одмара око 40.000 гостију из Србије, али се туристи окрећу Турској. А ево и зашто

Фото: АП

Египат се отвара ускоро и треба да стигну протоколи о начину уласка у ту земљу
ГРЧКИ медији пренели су да је од 43 новозаражених, њих 36 откривено на граничном прелазу Промахонас, између Бугарске и Грчке, а од тог броја - 20 туриста је из Србије. И док се на друштвеним мрежама води полемика о томе да ли је разлог затварања граница за грађане Србије велики број позитивних на вирус корона или пак Брисел стоји иза тога, рампа за наше туристе биће спуштена до 15. јула, уз велику шансу да се и то продужи.

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор ЈУТА, уколико се границе отворе први чартер-летови за Грчку требало би да буду реализовани око 24. јула. Иначе, када је реч о нашим туристима који су већ у Грчкој, око 50 породица се јавило да пита да ли може да продужи боравак на мору. Према подацима грчких институција, тренутно тамо летује око 40.000 Срба.

- Египат се отвара ускоро и треба да стигну протоколи о начину уласка у ту земљу. Засада се зна да неће бити тестирања и да њихова држава покрива трошкове лечења и карантина - рекао нам је Сеничић.

БАР ОСАМ ЧАРТЕРА Национална авио-компанија "Ер Србија" најавила је да ће у наредне две недеље обавити најмање осам чартер-летова до турског летовалишта Анталије. Први чартер-лет "Ер Србије" до Турске био је 5. јула, када су отпутовала 144 путника. - Изузетно ми је задовољство што смо у сарадњи са нашим партнерима, туристичким агенцијама, почели са обновом чартер-летова - казао је Бошко Рупић из "Ер Србије". - Пандемија вируса корона посебно тешко је погодила ову врсту путовања.

И суседна Хрватска размишља о томе да промени своју одлуку и поново забрани улазак грађанима Србије. Од пре неколико дана у Хрватску се може ући само из одређеног разлога, а ко путује туристички мора да има резервацију смештаја. Ништа боље нисмо прошли ни када је реч о осталим државама ЕУ. У већини оних које нас пуштају, или је обавезан тест и попуњавање здравствених формулара или карантин. Тек покоја земља ЕУ од грађана Србије не тражи ништа, а међу њима су Мађарска и Бугарска.

Ситуација која се мења из дана у дан задаје главобољу не само грађанима Србије, већ и туристичким агенцијама, којима се пропаст дефинитивно назире. Када је Грчка изненада затворила своје границе, све очи сада су упрте у Турску, па и Египат.

- Путовања у Турску засада некако функционишу и нема наговештаја да би то могло да се промени - сматра Мирко Милановић из једне познате београдске агенције. - Надамо се да Турска неће затворити границе. Путници који су раније уплатили своја путовања желе да иду, али нових пријава има врло мало. Од ове сезоне тешко да може нешто да се очекује. Ситуација мора добро да се смири, да се отворе границе, па да људи поново почну да путују.

БРИСЕЛ ОТВОРИО ГРАНИЦЕ ЕУ, ДРЖАВЕ ИХ САМЕ ЗАТВАРАЈУ

Предлог Европске комисије о отварању шенгенских граница требало је да манифестује европско јединство, бар на изласку из изолације, ако су већ државе појединачно уводиле забране на почетку кризе. Зато је и утврђена листа од 14 земаља која, по свему судећи, тренутно остаје мртво слово на папиру, јер чланице и даље спроводе своју аутономну политику, без обзира на званични документ. Европско јединство је, тако, још једном пало на испиту.

Истина је да није реч о правно обавезујућем документу, али се у препоруци наводи и да ограничења треба укинути за наведене земље, међу којима се налази и Србија.

У уторак се о томе на питање "Новости" нису оглашавали ни председавајући Европског савета, ни Европска комисија.

У предлогу је наведено да ће се мере ревидирати на сваких петнаест дана, а такође је убачено и да државе, по потреби, могу да реагују хитно. Све то је разводнило одлуку и оставило простора да свака престоница практично одлучује сама, што се тренутно и догађа.

Немачка је, тако, поново извршила неке измене у правилима неопходног уласка, а Хрватска је истовремено најавила нове рестрикције. Белгија границе није ни отварала, као ни Данска или Финска. Аустрија и Италија траже карантин, а Чешка је отворила границе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)