Наши туристи појурили како би ушли у Грчку пре затварања граница, угоститељи са Халкидикија очајни: Без Срба смо пропали

З.ШИМУНЕЦ - Ј.СУБИН

уторак, 07. 07. 2020. у 07:39

Наши туристи појурили како би ушли у Грчку пре затварања граница, угоститељи са Халкидикија очајни: Без Срба смо пропали

Српски туристи блокирали бугарски прелаз док их нису пустили у Грчку Фото Принтскрин

Између Бугарске и Грчке створиле километарске гужве, Срби блокирали прелаз и захтевали да их Грци пусте
ИЗГЛЕДА да се на море мора. И док су грађани Србије остали затечени "наглом" одлуком грчких власти да забране, од јуче ујутру у шест часова, улазак за наше држављане, било је и оних који су брже-боље појурили ка грчкој обали. Како су се на граничном прелазу, једином до скоро отвореном за Србе, између Бугарске и Грчке, створиле километарске гужве, туристи из наше земље блокирали су прелаз и захтевали да их Грци пусте. Како су њихови медији пренели, због блокаде српских возача, нису могли да прођу грађани других земаља. На крају, некима се стрпљење исплатило, Грци су добар део наших туриста пустили у земљу, али има и оних, који су са децом, морали ипак, да се врате назад. Рампа је спуштена до 15. јула. Судећи по тренутној епидемиолошкој ситуацији у Србији, изгледа да ће та рампа још дуго бити спуштена!

Нажалост, ова одлука и играње "топло-хладно", неће ићи на штету само нашим грађанима и српским туристичким агенцијама, већ наговештава и тотални крах туристичке сезоне на Халкидикију и Пијерији, регији под Олимпом. Ово је и јединствени став већине хотелијера, власника апартмана, угоститеља и свих оних који хлеб зарађују у туристичкој привреди.

АВИОНИ НАШ национални авио-превозник због новонастале ситуације по туристе, који су већ одлетели ка Егеју, слаће празне авионе, како би се вратили. "Ер Србија" засада неће мењати планирани ред вожње за Грчку, самим тим и чартер-лет који је одвезао српске туристе на летовање вратиће како је и договорено.

Колико год одлука власти била логична из безбедносних ралога, с обзиром на нагло повећање броја заражених у Србији и Северној Македонији последњих недеља, Грци који живе од туризма се питају да ли је било "компромисног" решења којим би се избегла економска катастрофа?

- И без најновије одлуке о забрани уласка имали смо огроман пад потражње капацитета, а ванпансионске потрошње практично није било - прича Трандафилос Папајоану, председник Удружења власника апартмана на Халкидикију.

До сада је било резервација од 10 до 12 одсто, у односу на прошлу годину, а сада можемо да очекујемо тотални крах. Како да повратимо инвестиције у обнову и нове капацитете? Срби су овде деценијама главни гости и чине од 60 до 70 одсто свих гостију. Како без њих преживети сезону, питао се јуче и Петрос Куфидис, из Федерације хотелијера.

Одлука о забрани уласка у земљу туристима из Србије изазвала је очај и међу агентима и власницима хотела, соба и апартмана у Паралији, Лептокарији, Платамону, Неи Порију... Сва ова летовалишта, подно Олимпа, представљају традиционално "српске дестинације". Нема куће, хотела, кафане, у коју није уграђен и српски динар, па није чудо што већина власника туристичких капацитета и угоститеља не види излаз из ситуације.

- Ако се нешто хитно не догоди, пропали смо - испричао нам је Стелиос Ефтимиу, власник ресторана. Чекам моју браћу из Врања, Јагодине и Параћина, као и претходних 25 година.


Фото ЕПА

Муку муче и српске туристичке агенције. Ово је готово већ извесно да почиње почетак њиховог пропадања. Сва нада, која је постојала у делимично оживљавање њиховог пословања - полако се гаси. Чак и ако буду биле отворене границе од 15. јула.

- Не зна се тачно колико је сада већ отказано аранжмана за Грчку - рекао нам је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Сигурно је десетак хиљада. Ово ће сада бити додатни удар за агенције и тешко да ће успети да преживе. Засада остају Турска, Бугарска и Хрватска, где уз резервације може да се уђе. Нажалост, ништа више не можемо да знамо, па ни шта да очекујемо.

Како сазнајемо, путници којима је одмор отказан, могу да добију ваучер за заменско путовање.


Фото ЕПА


ШАЉУ ПРАЗНЕ АУТОБУСЕ

НАШЕ групе туриста јутрос су ушле у Грчку, а остала путовања, до 15. јула смо отказали. Даље ништа нисмо отказивали, јер се чека шта ће бити. Сви који су сада на мору у Грчкој су добро и по њих ових дана, у зависности од смене, долазе празни аутобуси, што представља додатни трошак за агенције, испричао нам је Владимир Влахо, директор једне познате туристичке агенције.

- Држава нам ништа не помаже и уколико се границе не отворе после 15. јула можемо сви да идемо на добош - испричао је Влахо. - Турска и Бугарска нам иду по плану, а очекујемо и да ће Египат око 16. јула да укине тестирање, па нам крећу тамо чартери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Miksi77

07.07.2020. 08:04

A ko im je dao za pravo da blokiraju turiste iz drugih zemalja?Trebali su Grci sve da ih vrate

realno

07.07.2020. 10:00

@Lile - Dražava opljačkana od strane te EU i dovedena u stanje kolapsa. Sve da bi im preuzeli luke. A Grci ih prodali Kinezima. Informišite se malo.

ulicni hodac

07.07.2020. 08:31

Srbi, dobro je da ste slozni, bar u Bugarskoj, da bi stigli na more. To je taj patriotizam.

TADIJA ZEMUN

07.07.2020. 10:00

stoka je stoka,kao da im tih 7-10 dana na moru zivot znaci,drago mi je sto ih grci maltretiraju,trebalo bi jos vise,da vidimo koliko stoka moze da izdrzi

Alex

07.07.2020. 10:19

sad će Nemci da navale, pošto je kod njih pobeđena Corona, brzo će Grci zaboraviti Srbe

Nemacka

07.07.2020. 14:59

@Alex - Nemci su razuman narod. Niko neće napuštati nemacku ili vrli mali broj. Njima je jasno da mogu da se zaraze i neće uraditi nešto čime bi ugrozili svije zdravlje, a na kraju sve košta! Mogu samo da kažem da ovo ponašanje nas Srba kao da nikad nismo videli more ili kao da je poslednje u životu ne mogu da razumem! Vi stvarno niste normalni!

Miloš Marjanović

07.07.2020. 10:28

Neće turističkim radnicima u Grčkoj biti ništa. Dosta su oni proteklih decenija gulili kožu s leđa turistima

Mare

07.07.2020. 18:13

aj da se ne lozimo mnogo, halkidiki je pun turista, dosao sam pre 3 dana i Rumuna i Bugara na sve strane, lezaljke 70% zauzece. Grcka nece propasti zbog nas kao sto niko drugi nece, sitna smo kap u moru i yo svi znaju osim nas koji mislimo da smo cunami

Goran

08.07.2020. 07:38

Hoće li im se omogućiti kretanje u vreme policijskog časa? Da ise omogući da dodirnu slanu vodu Grčkoga mora.