Спречите банкроте и масовна отпуштања: Удружења туристичких агенција траже додатну помоћ од Владе

Танјуг

уторак, 07. 07. 2020. у 00:45

Спречите банкроте и масовна отпуштања: Удружења туристичких агенција траже додатну помоћ од Владе

Илустрација/ Фото: Depositphotos

Захтев је упућен кабинету премијерке Ане Брнабић, Министарству финансија, Министарству привреде, Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Туристичкој организацији Србије и туристичкој инспекцији
Удружења туристичких агенција Србије затражила су данас од владе и ресорних министарстава додатну помоћ у виду бруто минималних плата до краја ове године, као и правну могућност да замрзну делатност предузећа до годину дана како би спречили банкроте и масовна отпуштања радника.


Захтев је упућен кабинету премијерке Ане Брнабић, Министарству финансија, Министарству привреде, Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Туристичкој организацији Србије и туристичкој инспекцији, наводи се у саопштењу Удружења туристичких агенција Србије (УТАС).


Како се додаје, иза захтева за додатну помоћ туристичком сектору стоји пет удружења која окупљају више од 450 туристичких агенција у Србији - УТАС, Национална асоцијација туристичких агенција Србије (YУТА), Пословно удружење туристичких агенција (АТАС), Асоцијација независних туристичких агенција (АНТАС) и Удружење рецептивних агенција Србије (УРА).


Удружења ће надлежним институцијама представити податке о пословним губицима и образложити наведене мере за које верују да ће омогућити опстанак већине предузећа у туризму, као и очување неколико хиљада радних места, наводи се у саопштењу.


Додаје се да су многе европске земље већ одредиле додатну помоћ најугроженијим секторима у привреди, међу којима су и туризам и угоститељство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sa Padine

07.07.2020. 00:56

Mnoge evropske zemlje su vratile naplaceni novac za turisticke aranzmane a ovi se kriju iza uredbe vlade. Ako je vlada htela pravno da zaokruzi pricu, trebala je da donese lex specialis pa i onda bi popili tuzbu od evropske unije. Ne zaboravite da smo se mi obavezali da pratimo zakone evrope i da ih implementiramo.

Lola

07.07.2020. 00:59

Prvo da vrate novac koji duguju gradjanima. Gradjani su pokradeni za blizu 500000 evra. Agencije odbijaju da vrate novac, a drzava ih pomaze Uredbom, koja ne moze da ponisti Zakon. Ali u ovoj drzavi se ni Ustav ne postuje.

Dule

07.07.2020. 08:37

Stvar je dosta kompleksna. Drzava je duzna da izadje u susret turistickim agencijama koje uredno placaju poreze, ali su isto tako i turisticke agencije duzne da ispostuju klijente i vide kako ce da im nadoknade sredstva koja su im poverena. Turisticke agencije placaju osiguranje od 3000 do 15000 evra pa neka osiguravajuce kuce preuzmu deo troskova. Drzava koja je dala licencu turistickoj agenciji koja je organizator putovanja da se zalozi takodje za turiste kojima je letovanje propalo.