На путу до Грчке, преко Бугарске, Врање је некад било престоница транзитног туризма: Вирус проредио успутне госте

Ј. СТОЈКОВИЋ

понедељак, 06. 07. 2020. у 17:30

На путу до Грчке, преко Бугарске, Врање је некад било престоница транзитног туризма: Вирус проредио успутне госте

Музеј-кућа Боре Станковића Фото Д. Ристић

Затварање границе ка Егејском и Јонском мору само увећава проблем
ВРАЊЕ је неколико година уназад словило за својеврсну престоницу летњег транзитног туризма у Србији, јер су многи намерници из земље и иностранства - најчешће на путу до Грчке - одмор и освежење планирали управо у граду под Пржаром.

Ове године, међутим, због пандемије је одложен и традиционални почетак сезоне, досад уобичајен већ средином маја, па су овдашњи смештајни капацитети готово празни.

- Надали смо се да ће бити боље од 1. јула, тим пре што је пролазак кроз Македонију временски орочен на пет сати, али су најновији проблеми на грчком граничном прелазу Евзони туристе поново преусмерили на трасу преко Бугарске, због које се мало ко запути јужније од Ниша - каже заменик директора Туристичке организације Врања Дејан Манић.

Засад, највећу штету трпе угоститељи, који су, рачунајући на транзитне госте, већ предузели многобројне превентивне мере, укључујући и параване којима се и између столова у локалима обезбеђује такозвана социјална дистанца.


БИЛАНС

ГРАДСКИ већник задужен за туризам Мића Младеновић каже да од укупно 50.000 ноћења у Врању, конак туриста у пролазу - током јуна, јула и августа - чини чак трећину. Каже и то да кафане нису једино што занима ову врсту гостију, јер радо посећују и овдашње верске објекте, те музеј-кућу Боре Станковића


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације