Сужава се круг европских земаља у које можемо да путујемо: Половина континента спушта рампу

Ј. СУБИН - Г. ЧВОРОВИЋ

петак, 03. 07. 2020. у 07:39

Сужава се круг европских земаља у које можемо да путујемо: Половина континента спушта рампу

Фото: АП

Не можемо да путујемо ни у Словенију, Финску, Белгију, Данску и Шведску
ГРАНИЦЕ Европске уније су све само не баш скроз отворене за грађане Србије. Тек покоја држава чланица одлучила је да прими наше држављане. Неке уз одређене услове, поједине потпуно слободно, али многа врата су и даље "закључана". Како је Србима и даље најважније то што могу да иду на море у Грчку, додатни проблем је створила чињеница да је отворен само један гранични прелаз и то преко Бугарске, па су у четвртак биле створене километарске гужве. Највише због новог формулара који треба да буде попуњен.

Како многи од српских туриста то нису урадили онлајн, било је потребно време да попуне на граници, како би могли да уђу у земљу, иако је било најављивано да ће формулар морати да се попуни 48 сати пре уласка у Грчку. Већина њих правдала се да никада није чула да је за пут у ову државу потребно попуњавати било какве формуларе.

Када је реч о "слободном" кретању, Србима је рампа спуштена за Словенију, Немачку, Аустрију, Финску, Белгију, Данску и Шведску. Уз обавезан двонедељни карантин може да се уђе у Италију, без икаквих мера у Француску, Бугарску, Грчку, Мађарску, а у Хрватску, само ако постоји посебан разлог. Улазак у Хрватску омогућен је прекограничним радницима, превозницима, здравственим радницима, туристима уколико имају резервисан смештај, као и свима онима који имају неке пословне обавезе. Ипак, пред пут у Хрватску потребно је попунити онлајн образац, како би се "најавио" долазак и омогућио лакши прелазак преко границе.

НЕГАТИВНИ СВИ ТЕСТИРАНИ ВЛАСТИ Грчке саопштиле су да је првих 250 тестова на вирус корона, који су спроведени међу туристима, у уторак, првог дана по отварању граница за масовни туризам, дало негативне резултате. Тестирање је у среду спроведено на аеродрому "Хераклион" на Криту међу око 6.500 туриста са око 235 међународних летова. Гранични прелаз Евзони, између Северне Македоније и Грчке, остаће затворен до 15. јула. Занимљиво је да је у последња два дана са њега враћено 780 возила са српских туриста, који су се на њега неинформисани упутили.

Немци су мало олабавили стриктну забрану, тако што су омогућили улазак људима са националним визама и онима који би требало да се споје са својим породицама. То важи за наше држављане чији супружници и малолетна деца већ бораве у овој држави. У Немачку могу и они са нострификованом дипломом и потврдом да су позвани из хитних економских разлога. Студенти, такође, могу да уђу, али уз 14 дана карантина.

Француска, с друге стране, сходно препоруци Европског савета, дозвољава слободан улазак нашим грађанима, по истим шенгенским правилима која су важила пре почетка пандемије. Али, и ту треба водити рачуна. Улазак је, наиме, дозвољен само оним држављанима Србије који у Фрацуску долазе са територије Србије, затим из неке од четрнаест земаља којима је дозвољен улазак или из шенгенског простора и са територије ЕУ. Уколико је неко грађанин Србије, а долази у Француску, на пример, из САД, ризикује да се суочи с истим рестрикцијама као и Американци.

Такође, на доласку на аеродром "Шарл де Гол" у Паризу, где слећу авиони "Ер Србије", по холовима постоје термичке камере које региструју повишену телесну температуру (изнад 38 степени), и уколико се неки од путника "зацрвени" на екрану, предлаже му се тест на корону који се врши на добровољној бази. У случају позитивног исхода, путник је позван да оде у кућну изолацију. Француске власти рачунају на одговорност грађана, према себи и другима.

То је, засада, тако, а француске власти упозоравају да ће се стриктно придржавати европске препоруке која дозвољава и промену става, уколико се епидемиолошка слика измени.

Иначе, није само грађанима Србије тешко ових дана да стигну до одређених дестинација. Многима је још теже. Држављани наше земље су међу ретким привилегованим у целом свету да тренутно ипак могу да путују. Поменути Американци, на пример, тренутно практично нигде нису добродошли. И Французи, иако су житељи чланице ЕУ, и даље имају читав низ препрека.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Sonja

03.07.2020. 08:16

Državljanima Srbije nije dozvoljeno da uđu u Francusku, osim ukoliko imaju boravišnu ili radnu dozvolu. Odluka o ulasku naših građana još uvek nije verifikovana i nije stupila na snagu.

Petar

03.07.2020. 08:23

Svedjanima je zabranjen ulaz u Norvesku, Finsku, Dansku, Island.....pa niko od sveda ne pljuje po svojoj zemlji kao sto pljuju srbi po Srbiji

nezainteresovani za ovu igru

03.07.2020. 15:19

@Zoran Kg - Briga studente, to vi treba da se bunite koji bi da putuje na sever Evrope.

Boris Slijepcevic

03.07.2020. 09:53

Švedska je juče donela odluku da otvore granicu za Srbiju na osnovu preporuke EU.

Brigada

03.07.2020. 15:12

@Boris Slijepcevic - A gde to može da se nadje i pročita, pošto i ja sad prvi put čujem da je Švedska zatvorena za gradjane iz Srbije. Hvala

Djoka

04.07.2020. 05:15

Zasto podela po nacionalnosti? Valjda treba odakle putnik dolazi a ne koji pasos nosi?