Са граничног прелаза Евзони ВРАЋЕНО 780 СРПСКИH ТУРИСТА

Новости онлине

четвртак, 02. 07. 2020. у 12:13

Са граничног прелаза Евзони ВРАЋЕНО 780 СРПСКИH ТУРИСТА

Фото: ЕПА

На грчко-македонској граници Богородица-Евзони јуче и данас је враћено укупно 780 држављана Србије
На грчко-македонској граници Богородица-Евзони јуче и данас је враћено укупно 780 држављана Србије, које су преусмерени на бугарско-грчки прелаз Кулата-Промахоно, наводи се у подацима македонског МУП, који је данас извештачима Тањуга саопштио руководилац смене на том граничном прелазу Дејан Димитров.

Јуче је, након што је ЕУ усвојила препоруку о укидању привремених рестрикција на путовања у ЕУ за грађане 15 земаља широм света, укључујући и Србију, 650 држављана Србије покушало да уђе на територију Грчке кроз Северну Македонију, док данас до 10 сати тај број износи 130.

Димитров за Танјуг каже да се одлуке грчких власти мењају из минута у минут, наводећи да је јуче гранични прелаз Евзони радио слободно од 8 до 11 часова ујутро.

Исту информацију Танјуговим извештачима је саопштио и полицијски службеник из граничне полиције Грчке који није могао званично да каже своје име, али је саопштио податке о кретању путника и о условима.

Он је Танјугу рекао да је гранични прелаз Евзони затворен у складу са препорукама и одлукама Европске уније, те да је, на европском нивоу одлучено да сви страни држављане који желе да уђу на територију Грчке, а који су на листи земаља препоруке ЕУ, могу да користе искључиво бугарско-грчки гранични прелаз Кулата-Промахонас.

- То је у складу са европским регулативама и одлукама. Како добијамо инструкције, тако их спроводимо. Јуче је радио Евзони неколико сати, после тога одлучено је да буде затворен. И ми не знамо да ли ће се та одлука променити данас, сутра, или након 15. јула или касније - казао је грчки полицијски службеник на Евзонију.

Како је рекао, иако је Евзони највећи грчки гранични прелаз за градјане који са севера долазе друмским путем у Грчку, он тренутно не поседује неопходну опрему за тестирање на зараженост вирусом Цовид-19, за разлику од прелаза Промахонас, те је, према његовим речима, и то један од разлога зашто је прелаз затворен.

- Бугарско-грчки прелаз Кулата-Промахонас је знатно мањи. Тамо су капацитет само по две траке и са бугарске и са грчке стране. Међутим, они имају опрему за тестирање и зато што је реч о европском коридору Бугарска-Грчка одлучено је да тај пролаз буде једина улазна тачка за стране држављане у овом тренутку - казао је грчки полицајац и додао да се стварају велике колоне аутомобила због малог капацитета.

Истакао је да је пре пар дана на бугарско-грчком прелазу Кулата-Промахонас, због малих капацитета, била створена колона аутомобила од 16 километара.

(Танјуг/Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Crni Gruja

02.07.2020. 12:29

Kada se EU tako ophodi sa zemljama Balkana onda im treba vratiti sve migrante jer su oni došli preko zemalja članica EU na Balkan.

Zastavnik od prvi ulaz

02.07.2020. 12:49

A ako se tamo neko zarazi onda nazad u oktobru i to preko Rumunije.

Darko

02.07.2020. 12:59

I neka je...Ja bih sve vratio...Sad moraju da idu na more...Toliko im nedostaje...toliko su se umorili pa im treba odmor na moru

Zoro

03.07.2020. 08:47

Nije mi kasno kuda je ovaj narod pohrlio kao da je jedno Leto n'a moru toliko bitno.,sedite u hladovini Srbija je prelepa.