ЕУ дозволила нашим грађанима улазак на своју територију, али: Рампа од Аустрије, Немачке и Хрватске, у Италији 14 дана карантина

Ј. СУБИН - Г. ЧВОРОВИЋ

четвртак, 02. 07. 2020. у 07:26

ЕУ дозволила нашим грађанима улазак на своју територију, али: Рампа од Аустрије, Немачке и Хрватске, у Италији 14 дана карантина
Грчки прелаз Евзони јуче неколико сати био отворен, па поново затворен, сада до 15. јула
НЕДОРЕЧЕНЕ одлуке, нејасне информације и малтретирање грађана Србије не престају! И док су од јуче, бар у теорији, границе Европске уније за наше људе отворене, у пракси је то другачије. Тако, Немачка и даље не дозвољава улазак, Аустрија и Хрватска такође, а Италија тражи карантин од 14 дана за наше држављане. Аустрија је додатно упозорила своје грађане да напусте Србију. Није глатко прошло ни са отварањем граничног прелаза између Северне Македоније и Грчке - Евзони. Грци су тај прелаз јуче ујутру отворили за српске туристе, али само на неколико сати, јер су га јуче у 10.30 већ били затворили.

Наши путници, на друштвеним мрежама јуче ујутру делили су информације да је прелаз Евзони отворен и да га без проблема пролазе и аутомобили и аутобуси из Србије. То је, међутим, трајало кратко. Драма је настала у 10.30 када су грчки полицајци и цариници добили допис да се неће дозвољавати улазак туристима на овом прелазу до 15. јула. Српски путници који крену пут Грчке, мораће и даље само преко Бугарске и то на прелаз Промахонас. Они којима је јуче рампа била спуштена "испред носа" морали су да окрену ауто и пут Бугарске.

Документ ЕУ о слободном путовању за наше грађане још није био ни ступио на снагу, а неке земље су већ најавиле наставак рестрикција уласка за грађане Србије. Без обзира на то што је реч о усаглашеном документу после дугих консултација, шенгенска рампа нам је на појединим местима и даље спуштена.

УСКОРО ПРЕИСПИТИВАЊЕ ОТВАРАЊЕ граница ЕУ према нашој земљи донето је на основу критеријума да број новозаражених на 100.000 становника, у последњих 14 дана буде "близу или испод просека ЕУ" на дан 15. јун, када је просечан број новозаражених у ЕУ на 100.000 становника био 16. Код доношења одлуке био је битан и тренд опадања броја новозаражених. Ситуација у Србији сада је много гора него што је била пре две недеље, па је питање до када ће границе бити отворене за наше грађане, имајући у обзир да ће следећи пресек бити за две недеље.

У Бриселу то објашњавају чињеницом да одлука није донета једногласно, већ квалификованом већином, што подразумева 55 одсто земаља чланица које представљају 65 одсто становника ЕУ.

- Гласање је било тајно и не можемо да знамо како се која земља изјаснила. Једино у шта смо сигурни јесте да је било земаља које су биле против, као и да је било довољно гласова да се препорука усвоји - истичу извори "Новости" у седишту Европског савета.

Очигледно је да су оне државе које су биле против, искористиле право да и даље контролишу улазак.

У Бриселу такође наглашавају да препорука Европског савета није обавезујући документ, и да су земље чланице саме одговорне за њено спровођење. Наш извор наводи да су се оне државе које су се одлучиле за даље рестрикције ослониле на онај део препоруке у ком се подвлачи да земље чланице могу, у потпуној транспарентности, прогресивно да укидају ограничења путовања, што значи да то неће да ураде одједном и одмах. Мере могу потпуно или делимично да се укидају или поново уводе у складу с проценом епидемиолошке ситуације, као и да она мора да буде близу или испод просека ЕУ, са стабилном или опадајућом тенденцијом.

Наши грађани у Италију могу да уђу, али морају бити у самоизолацији и под медицинским надзором у трајању од 14 дана, по уласку у ову земљу. То се не односи само на грађане Србије, већ и на све земље које се налазе на "зеленој листи", коју је одобрио Брисел. У Немачку се не може, а Аустрија је отишла корак даље и препоручила својим грађаним да не путују у Србију. У Хрватску се такође не може, до 15. јула. Границе Чешке и Француске од јуче су опет отворене.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Gloski

03.07.2020. 23:24

Kako dozvolila ako Nemacka i Austrija ne pustaju,Grci se ponovo zatvorili,Hrvati takodje. Znaci mozemo u P MATERINU