Још увек ништа од летовања у Шпанији: Границе нису отворене за грађане Србије, а не можемо ни у Русију

Тањуг

среда, 01. 07. 2020. у 16:27

Још увек ништа од летовања у Шпанији: Границе нису отворене за грађане Србије, а не можемо ни у Русију
Границе Шпаније на данашњи дан нису отворене за грађане Србије, наводи се у одговору амбасаде Шпаније у Србији
Границе Шпаније на данашњи дан нису отворене за грађане Србије, наводи се у одговору амбасаде Шпаније у Србији за Тањуг и додаје да је могуће да ће се ситуација променити наредних дана.

Европска комисија препоручила је земљама чланицама уклањање ограничења за улазак у ЕУ за грађане Србије и других земаља региона, од данас, 1. јула, што поједине од њих нису уважиле, те су наставиле са рестриктивнијом политиком уласка и надаље.

Шведска амбасада саопштила је да је влада те земље још 19. марта одлучила да привремено обустави "непотребна путовања у Шведску", с циљем ублажавања ефеката епидемије и смањења заразе вирусом Ковид-19, те да је одлука у неколико наврата била поново разматрана и продужена, како се напомиње, последњи пут пре неколико дана.

Привремена забрана уласка у ЕУ преко Шведске продужена је до 7. јула, наводи се у одговору у којем се каже да ће влада тада поново одлучивати о забрани.

- Када и ако буде омогућен улазак у Шведску, Шведска ће донети одлуке о превенцији заразе - стоји у одговору.

Такође, додаје се да су информације на сајту амбасаде ажурне и у складу са одлукама владе Шведске и Европске уније, те се грађани упућују да потраже обавестења и путем сајта.

Мимо земаља чланица ЕУ, не може се још ни у Русију.

Амбасада Руске Федерације у Београду навела је такође да су још од 18. марта привремено ограничени уласци на територију те земље свих страних држављана, са неким изузецима.

Та одлука не односи се, наиме, како је наведено у одговору Амбасаде Тањугу, на висококвалификоване стручњаке који имају дозволу за рад у Русији, на сараднике дипломатских и конзуларних представништава страних држава на територији Руске Федерације, чланове званичних делегација, стране држављане који стално бораве на територији Руске Федерације, као и на стране држављане који улазе у Руску Федерацију ради лечења или у вези са смрћу блиског рођака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације