Летовање у Србији ПАПРЕНИЈЕ од Крита: Скочиле цене смештаја, домаћи туристи КИВНИ - Дословце падање у несвест

Б. Царановић

четвртак, 25. 06. 2020. у 22:02

Летовање у Србији ПАПРЕНИЈЕ од Крита: Скочиле цене смештаја, домаћи туристи КИВНИ - Дословце падање у несвест

Фото: Д.Кадаревић

Просечна цена десетодневног смештаја за четворочлану породицу од 400 до 600 евра
ЛЕТОВАЊЕ у Србији ове године могло би да буде папреније и од најегзотичнијих светских дестинација. Велики број домаћих туриста дигао је руке од покушаја да се овог лета одмара ван српских граница. Пандемија вируса корона превише им је закомпликовала летовање у иностранству. Зато су пожурили да букирају топ домаће туристичке локације. Закон понуде и тражње, веле стручњаци, логично је изазвао драстичан скок цена - од 30 до чак 50 одсто! Упркос томе што су често и двоструко скупљи од грчких и оних на црногорском приморју, капцитети за ударну летњу сезону у Србији већ су распродати!

Просечна цена десетодневног смештаја за четворочлану породицу на најтраженијим локацијама попут Врчањке Бање, Копаоника, Златибора или Сокобање је од 400 до 600 евра, а у хотелима са више звездица оволико кошта само једна ноћ! Они који летују у Црној Гори и Грчкој знају да се у јуну и јулу најам апартмана плаћа и двоструко ниже од ове цифре.


Мера Владе Србије да се поделом бесплатних ваучера подржи домаћи туризам, вероватно је утицала да хиљаде туриста преломе и одлуче да годишњи одмор проведу у нашим бањама, на планинама и у излетиштима. Многе је, међутим, ценовник разбеснео! Летовање у Србији, кажу, не само да неће сачувати буџет, него је и скупље од путовања ван граница. Друштвене мреже крцате су коментарима кивних домаћих туриста који су у покушају да резервишу летовање у Србији, наишли на папрене цене! "У Буковичкој бањи скупље него на Малдивима", "Сокобања прешишала Грчку", "'Море' у Врчњакој Бањи папреније од Крита" - само су неки од коментара.


- Дословце сам пао у несвест када сам на сајту за букирање видео да смештај за супругу мене и двоје малолетне деце у хотелу на Копаонику кошта више од пола милиона динара - каже Београђанин Јанко С. - За седам дана у златиборском хотелу брачни пар са двоје деце треба да издвоји више од 1.000 евра, а у Врњачкој Бањи 800 евра. За полупансион, све то стиже на око 2.000 евра!


Скок цена уопште није изненадио Александра Сеничића, директора "Јуте".


- Економски је логично и очекивано, када је већа тражња, а мања понуда, да дође до пораста цена. Начин да се то спречи био је у промоцији других дестинација, осим тих неколико најатрактивнијих. Сви су нагрнули на тих неколико дестинација, па је у њима смештај поскупео од 30 до 50 одсто - каже Сеничић. - Док је смештај у Сокобањи лане био пет евра, сада је десет, а и даље постоји велики број предивних, мало познатих и недовољно промовисаних, дестинација у западној и источној Србији, где смештај кошта од пет до осам евра.


Представници туризма најпосећенијих места у Србији тврде да су цене смештаја остале исте као прошле године. Чак рекордних 40.000 ваучера, десетина од укупног броја, завршило је у Врњачкој Бањи. Према речима Ивана Трифуновића, директора Туристичке организације Врњачке Бање, упркос капацитету од 20.000 кревета, у овом месту ће се у јулу и августу тражити и кревет више.


- У та два ударна месеца већ имамо букирано 95 одсто капацитета - каже Трифуновић. - Аранжмани за март, април и мај, као и школске екскурзије, пребачени су на ове месеце. Као и раније, кревет може да се нађе и по цени од 1.000 динара по особи, али и за 12.000 па и више, сходно жељама и могућности. Апартман за десет дана, за породицу са двоје деце, најмио се за 250 евра, а на много места комплетан ручак кошта 500 динара.

И председник Туристичке организације Златибора Владимир Живановић тврди да цене нису веће него лане. Како каже, на овој планини, где је у оптицају 30.000 лежајева, а очекивана попуњеност у сезони 85 одсто, кревет може да се плати од најнижих осам евра, па навише. Надају се дневној посети од 20.000 људи током јула.


КОРОНА МЕРЕ


ВЛАСНИЦИ приватног смештаја и хотелијери су из страха од нових мера због короне и снизили цене смештаја, а вероватно ће и додатно спустити цене кроз разне "ласт минит" понуде - каже Живановић. - У готово свим златиборским хотелима је смештај за децу до седам година бесплатан, а за оне до 12 година, упола јефтинији. У хотелима са мало звездица, могао је да се нађе полупансионски смештај по особи за 2.500 динара. Најскупље варијанте су око 8.000 по особи за исту услугу.


ВАУЧЕРИ ИМ НИСУ ДОВОЉНИ


ДРЖАВНЕ мере помоћи привреди готово уопште нису обухватиле најпогођенију грану - туризам, чиме је Србија једина земља која није имала посебан програм за ову област - каже Александар Сеничић. - Ваучери су једина мера, која је требало да буде другачије организована. Уместо да сви ваучери буду исте вредности, већ рецимо од 5.000 до 12.000 за најскупље, којима би се стимулисала посећеност хотела у Београду, Новом Саду, Нишу. Цена смештаја у њима мора да буде већа него у светским метрополама, јер је сезона у нашим градовима свега два месеца, а у иностраним престоницама 365 дана годишње.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Crni Dzic

25.06.2020. 22:23

Nije problem i da platimo skupo, ja cu da potrosim 1.000 evra u nekoj Banji, ali za taj novac da dobijemo razliciti sadrzaj, od avanturistickog, aqua parkova, koncerata, pozorista, folklora, uredjenih pesackih staza, obezbedjenog parkinga za automobile, skupljenog djubreta. U vecuni Banja u Srbiji su ruinirani objekti na top lokacijama, izgleda kao iz horor filmova.

Za te pare odoh na Azurnu obalu...Za otpad na svakom koraku u Srbiji ne dam ni 100 evra.

26.06.2020. 00:23

Zato što smo alavi i nezasiti kao narod nikad ništa nećemo imati. Loši smo kao blato. Tako su i Guču uništili, jer su seljaci hteli da za 7 dana zarade kao za celu godinu, i to da ne rade duže od 1:30h ujutru, pa su naplaćivali ulaz u Guču, parking, pljeskavicu 500 dinara...i na kraju im tamo dolaze klošari koji kupe pivo u prodavnici i spavaju u blatu. Precenjujemo sebe, kao i u svemu, a u rangu smo Moldavije, Bugarske, Albanije, u svemu.

Anja

26.06.2020. 23:49

@Za te pare odoh na Azurnu obalu...Za otpad na svakom koraku u Srbiji ne dam ni 100 evra. - Pa ti nemoj da letujes u Srbiji, idi gde hoces, ali nemoj da zoves vlasti u Srbiji da salje avion za tebe jkad zagusti er taj let svi mi placamo koji letujemo u Srbiji.

vev

26.06.2020. 01:41

Dragi moji sugradjani, ako niste culi u Srbiji postoji i Fruska gora, koja je prelepa, Obedska bara sa florom i faunom jedinstvenom u svetu, proguglajte malo i Vojvodina je prelepa....pa Palic prelep, ali to nije IN samo se forsira Zlatibor i okolina. I u Vojvodini ima banja takodje.....i za manje para i vise mira , bez guzvi za pravi odmor...takodje postoji i seoski turizam...mnogo starih preleph manastira na Fruskoj gori, Velika Remeta cija okolina je kao iz bajke, potocici i cvecnjaci.

Milan Radovanović

26.06.2020. 20:56

@vev - Slažem se, bar od Zlatibora ima 10 lepših planina u Srbiji. Totalno izvikano mesto

Ja

26.06.2020. 23:53

@vev - Hvala lepo cene u hotelima na Fruskoj Gori kao u Monte Karlu.Bio jednom i nikad vise.Uzas zivi.Lazovi teski.

Miroslav

26.06.2020. 02:41

Zamislite obrazloženje iz agencija - "svi idu na te destinacije pa je zato skuplje". Ohrid je maltene jedina turistička destinacija makedincima, ne računajući Skopje. Pa je l' onda treba da bude 10 hiljada €, po toj logici? Jeftiniji je od svakog sela u Srbiji. Urazumite se.

Djole

26.06.2020. 05:14

Oces da bukiras top hotel na Zlatiboru ili Kopaoniku idi u neki manji pa vidi cenu ili probaj da bukiras top hotel u Grckoj pa vidi kolika ce biti cena. Luksuz se uvek placa.

Анђелија

26.06.2020. 18:50

@Djole - У " топ" хотелу на Златибору су нас изуједале гриње, повраћали смо трећи дан од хотелске хране, кревети су из 1960 . и неке, а тапета се сећам још са матурске екскурзије из 1977. Иду бре, који топ хотели. Услуга и особље нула.

Goran

26.06.2020. 06:08

"Ekonomski je logično i očekivano, kada je veća tražnja, a manja ponuda, da dođe do porasta cena.". Onda nije potreban podsticaj! Ukinuti vaučere i preusmeriti u odbranu od poplava.

Mile Kifla

26.06.2020. 10:03

I još od države traže da im nadoknadi štetu! Inače sezonski sam radnik na Kopaoniku gde su cene užasne i gde je sve preskupo za naše prilike. Nije za čuditi se što se uglavnom letuje i zimuje u inostranstvu jer normalna vecerica za dvoje npr. u Portorozu košta isto kao i na Zlatiboru a manje nego na Kopaoniku!

dragaN

27.06.2020. 10:11

@Mile Kifla - A zasto bi vecera na Zlatiboru ili Kopaoniku trebalo da bude jeftinjia nego u Portorozu?

Omladino, BEZI!

30.06.2020. 17:09

@Mile Kifla - Pa ne mora, posto su Srbi dovoljno GLU*I da tu veceru plate kao da su u Portorozu! Sta ce jadnici, ne znaju za bolje.

kasapin

27.06.2020. 06:47

ovi iz turistickih mesta po celoj SRBIJi da cuvaju ovce jer cene za uslugu na primer na ZLATIBORU dali oni misle da gosti koji dolaze BERU PARE KAO SLJIVE to treba sve na selo da cuvaju ovce jer nam je EU upropastila skolstvo i domace vaspitanje a sve sto je doslo sa zapada to je za mene nenormalno da se vratimo SELU I DA IZ NJEGA KRENEMO NA OMOR

БГД - 011

27.06.2020. 12:46

Па идите нпр. на Брезовицу, Дивчибаре, Белоцркванска језера... Има много прелепих места где човек заиста може да се одмори и ужива у правом смислу те речи, а да то нису ни Копаоник ни Врњачка бања. "Летовање" и "одмор" у оној џунгли од Златибора је ионако потпуно исто као да "летујете" и "одмарате се" на сред Теразија. Кад има будала, и треба да их деру...!

Vladan

27.06.2020. 13:08

Zato vi glupani koji podizete cene razmislite malo hoce li vam neko doci iduce godine?

Baja

27.06.2020. 22:48

U Češkoj je ista situacija,ali su cene pale,e to je fer,da mogu masovnije da idu domaći turisti !!!

Борис Белич

28.06.2020. 10:52

Јој бре где год кренем јад и беда од луксуза ни словл л а прљавштина да се угушуш. Храна мнотоно тешка нема избора све као традиционална као за ораче и копаче. Кад говоре о "врхунска" господе дал су ови видели нешто што је боље. Нема стандарда нема контроле, што неко рече хоће да се обогате преко ноћи, искусни без ускуства. Кад ми кажу буразеру, па нисам ја сниким буразер.Све у свему ништа у понуди сем у преварама.

Nije skupo

28.06.2020. 15:58

Smeštaj(aparmani) i usluga(čistoća,ljubaznost) ne mogu da se porede u Srbiji sa Grčkom i CG.Tamo nema normalnog apartmana,uglavnom je stari,razvaljen nameštaj i to su rupe.(govorim za apartmane za koje se kaže da su duplo jeftiniji nego u SRB). Na Kopu,Zlaibororu svaki je tip top sredjen i nov.U ostalom,napravite pa rentirajte i vi.

Eto!

30.06.2020. 17:07

Ove godine sam koronom DOSLOVNO PRIMORANA, da malo "letujem" u Srbiji, a i izvukoh onih 5000 bonusa, pa cu nekako preziveti. Inace u srpski nazovi turizam samo kad mi plate da negde radim, a more svake godine sem dve, od moje druge - citaj 63 - a tako ce i dalje biti cim se situacija malo normalizuje!