И ДОК је пандемија у Србији малтене "убила" туризам, за поједине домаће туристичке дестинације влада велико интересовање. Кревет више, ових дана, тражи се у Сокобањи. У овом, до пре неколико годна скоро заборављеном месту, сада је попуњеност капацитета 90 одсто. Смештај је већ резервисан за цело лето и почетак септембра. Ипак, немају сва места ову срећу. Београд и други већи градови у Србији, некада омиљене дестинације странаца, сада су празни. Пусте су и српске планине.

- Интересовање за овај период нам је ванредно - каже Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања. - Има нешто мало слободног смештаја сада. Упркос лошем времену, бања је пуна породица са децом. Заузети су хотели, али и приватни смештај. Све је скоро резервисано за јун, јул, август и септембар. Ваучери су томе много допринели. Прошле године, трећина укупних ваучера управо је искоришћена у Сокобањи. Код нас има и највише регистрованих смештајних капацитета који их примају, око 444 објекта, док су после нас Златибор и Врњачка Бања са неких стотинак.

Миленковић каже да су цене у Сокобањи остале на нивоу прошлогодишњих. Ноћење у једнокреветној соби је 700 динара, а у четворокреветном апартману од 2.500 до 3.000 динара. За ноћење са доручком, у хотелу, треба издвојити од 2.100 до 5.000 динара, док је пун пансион од 2.500 до 6.000.

И док директор ТО Сокобања с поносом истиче како је код њих све резервисано, хотелска индустрија ове године бележи катастрофалне резултате. Туристичка места по Србији су углавном празна, осим викендом.

Како нам је испричао Георги Генов, председних Удружења хотелијера и ресторатера Србије, многи хотели остали су затворени.

- У Србији је отворено 112 хотела и попуњеност њихових капацитета је око 4,7 одсто - истиче Генов. - Људи се још нису одлучили за одмор. Многи су га искористили током ванредног стања. Златибор ће бити попуњен током лета. На овој планини, у хотелима, сада нема више од 200 гостију. Људи чак подигну и ваучер, па не знају на крају хоће ли га искористити или не. Ова година је дефинитивно мртва када је реч о туризму.

ПОПУСТ

У МИНИСТАРСТВУ туризма истичу да је интересовање за преузимање ваучера велико. Пре почетка пандемије, држава је поделила 160.000 ваучера, а пре месец дана издвојена су средства за нових 400.000. Од тога, већ је расподељено 60.866 ваучера. Највеће интересовање је код пензионера и запослених. Нова категорија су студенти и до сада је њих 1.655 узело овај чек.

ХОТЕЛИ У ПРЕСТОНИЦИ ПРАЗНИ

СРПСКА престоница никад није имала мање гостију. Тренутна попуњеност хотела у Београду је пет одсто, а прошле године је у јулу и августу била 82 одсто. Како нам је испричао Генов, очекује се да ће током лета попуњеност београдских хотела достићи неких 20 до 30 одсто, али то је све више него катастрофално за ову грану привреде.