Море скупље у новом термину: Како ће функционисати ваучери за заменска путовања

Ј. Су.

уторак, 02. 06. 2020. у 10:56

Море скупље у новом термину: Како ће функционисати ваучери за заменска путовања
Агенције дају ваучере за заменска путовања, али ће неки морати и да доплате. Издатак би могли имати и они који буду желели да мењају дестинацију. 240 хиљада грађана уплатило одмор

ЛЕТОВАЊЕ је пре почетка ванредног стања уплатило око 240.000 грађана и свима њима следују ваучери за заменска путовања за следећу сезону, али уколико пожеле да мењају термин или дестинацију, мораће да доплате. То значи да свако ко је уплатио море за јул или август или обилазак неке од европских дестинација током пролећа, може да искористи ваучер у истом периоду следеће године. За сваки други термин би цена новог аранжмана могла бити виша.

То би се могло десити туристима који нису отишли на путовања у марту, па сад желе да иду у децембру, када су дестинације иначе "папрене". Туристички радници тврде да је путницима заштићен сав новац који су дали.

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, засада постоји гаранција да ће све што је уплаћено унапред, остати исто, када је реч о идентичном термину и дестинацији. Држава је недавно донела уредбу на основу које грађани могу да добију заменска путовања, која могу да се искористе до краја следеће године. Ко буде хтео новац, моћи ће да га добије тек од јануара 2022. године.

- Све цене би требало да остану исте и за следећу сезону, иако увек постоји могућност да нешто поскупи - објашњава Сеничић.

- Засада нема никаквих најава да ће се то и десити. Све друго што се буде мењало, од дестинације до термина, не мора да подразумева и исту цену. Исто тако не можемо да утичемо уколико нека држава донесе одлуку да аутобуси не могу да буду пуни, већ да је дозвољено 50 одсто попуњености. Нормално је да ће тада превоз поскупети.

Ваучери уместо одласка на пут важе само за оне аранжмане који су уплаћени до 15. марта ове године, када је проглашено ванредно стање у земљи. За све који су по његовом укидању платили летовање, а предомисле се, важе стандардни пенали за отказивање путовања.

У ГРЧКУ ОД 20. ЈУНА

ПРЕМА речима Сеничића, последњих дана има и нових уплата за море. Највише за Грчку. Прве туре крећу већ 20. јуна, на север ове земље.

- Засада нема много отказивања за она путовања која треба да буду реализована од 1. јула - каже директор Јуте. - Најнеизвесније су Турска и Египат, док се, готово, одустало од одласка у Шпанију и Италију.