Плаже без алкохола, јефтиније пиће, кафа и лежаљке? Шта нас чека у Грчкој због промене једне ставке

Novosti online

понедељак, 01. 06. 2020. у 18:20

Плаже без алкохола, јефтиније пиће, кафа и лежаљке? Шта нас чека у Грчкој због промене једне ставке

Фото: АП

Питање како ће се смањивање ПДВ одразити на крајње потрошаче у Грчкој, па и на туристе из Србије, ових дана је посебно актуелно
Питање како ће се смањивање ПДВ одразити на крајње потрошаче у Грчкој, па и на туристе из Србије, ових дана је посебно актуелно.

Заменик грчког министра за развој Никос Папатханассис навео је да је готово сигурно да ће већина угоститеља то смењење прелити на цене, односно на џеп потрошача.

- Кафићи су почели да раде, али угоститељство је лоше прошло, и морамо да имамо на уму какво је време иза нас - напоменио је он наводећи да многи угоститељски објекти и даље послују у полу-отвореним просторима.
Како је навео, људи су опрезни када је у питању њихово здравље и још се не осећају сасвим пријатно када излазе напоље.

- Верујемо да ће се то ускоро променити - напоменуо је.

Што се тиче могућности пребацивања смањења ПДВ-а на потрошаче, Папатханасис је напоменуо да ће „већина њих то смањење пренети на потрошача, јер желе да привуку купце".

Најављено снижење ПДВ-а на кафу и пића, на пример, свакако би требало да се одрази и на рачуне које ће туристи добити. Ако је порез умањен за 13 одсто и цене производа и услуга би требало да буду ниже бар за десетак процената. Цене безалкохолних пића такође би требало умањити у складу са тим (ако се власници на то одлуче).

Нове најниже стопе ПДВ-а (13 одсто уместо 24 одсто) односе се на дугу листу производа и услуга, која обухвата кафу у ресторанима и кафићима, безалкохолна пића, наранџе, чоколаду, чај и пића од камилице, затим карте за градски саобраћај (метро, аутобуси итд.), авионске карте, карте за трајект, карте за биоскоп (где уместо седам могу коштати 6,5 евра).

У то су укључени и ол инкузив пакети у хотелима. Овај однос ће се променити на 90 према 10 и то ствара услове за мала снижења цена, од један до два одсто.
Уместо шведског стола

Правила подразумевају и да се не служи храна са шведског стола, већ да се сервира. Било да је реч о манифестацијама, приредбама или објектима. Додатно, барови на плажи неће служити алкохол, мада се о томе још воде расправе.

Упитан о висини цена, Папатханасис се успротивио повећању и појаснио да се тамо где постоје случајеви да се ствара профит нелегално, да ће следити драконске казне.
То се посебно односи на заштитне маске, дезифенкциона средства...

(Телеграф.рс)

Коментари (6)

Niko

01.06.2020. 19:18

Za svoje pare cu da imam svetski sto 24h dnevno.. 7 dana u nedelji... Nesecate se onog arapina koji je trazio da se sazida za njega kameni rostilj 30m od vode... Ili onoga sto je u centru londona, hotel four sezon dosao sa kamilom i 20 zena... I svi su bili primljeni u hotel.. A kamila je imala svoj apartman... Tako da te price ne piju vodu... Gazda na moru je turista... A ne svasnik restorana, hotela

Zoran

02.06.2020. 00:28

Ja sam uvek tako i letovao, moj suncobran, moja hrana, moje pice...ni od koga ne zavisim, plus sloboda jer nisam nacickan kao sardina ispod lezaljki.