НИШТА Србе у Србији није толико погодило, колико најава власти у Црној Гори да од 1. јуна неће дозволити слободан улаз нашим грађанима. И док се званично објашњење крије иза здравствених бројки, реалност је много страшнија. И овде је политика умешала своје прсте. Завадила лако потпаљиве народе и дојучерашњу браћу. Ипак, одлазак на Јадран за нас је, одмах после Грчке, незаменљив. Па, ко не иде у Хрватску, иде у Црну Гору. Ако ништа друго, или код рођака, пријатеља, или има своју викендицу.

Ове године нескривена тенденција владајуће црногорске врхушке из петних жила се упиње да потпуно расрби српску Спарту. Ударено је на имовину Српске цркве, а најављују и оснивање своје цркве. Литијама је народ јасно показао да се Милу Ђукановићу ближи крај. Политичких идеја му понестаје, а корона је успорила грађански бунт, али и суочила га са драматичним смањењем прихода, јер ће летња сезона сигурно бити најслабија досад и неће стићи очекивани новац. Са рупом у буџету и нараслим неповерењем, ко зна шта му може пасти на памет. Надамо се да то неће бити етнички инциденти, али најбоље је не ризиковати.

СТАЛНИ ГОСТИ ВИШЕ од 80 одсто туриста из Србије враћало се да летује у Црну Гору. Највећи број њих долази индивидуално, са породицом и пријатељима, док услуге туристичких агенција за ову дестинацију користе минимално. Од укупног броја ноћења у Црној Гори, гости из Србије чине око 24 одсто.

Срљати у авантуру и током године прикупљени новац трошити у држави која пребија децу, хапси владике, али и новинаре делује неозбиљно. Можда би наши грађани могли да размисле да ове године прескоче одмор у Црној Гори и можда летују у Србији.

За разлику од Хрватске, где трошимо око 95 евра дневно, у Црној Гори просечан туриста из Србије потроши око 55 евра на дан или око 550 евра, за десетодневни одмор. Будва, Херцег Нови и Ада Бојана сваке године, омиљене су дестинације где иду наши туристи. Највећи број гостију из Србије одмара се у апартманима и приватним кућама. Мада, последњих година, све је више оних који бирају смештај у хотелима.

Негативна кампања, која се годинама води, за коју су политичари највише криви, чини се на крају и не утиче много на сам долазак гостију из Србије. Иако наши људи највише воле да се одмарају у Грчкој, поједини статистички подаци говоре да у Црној Гори летује око 500.000 грађана из Србије. Бележи се више од три милиона ноћења, а тај број расте из године у годину. Српски туристи су и међу најбројнијима у Црној Гори. Још кад би се на то додао број оних који летују код својих пријатеља или у својим кућама, број би био много већи.

Фото: Н. Фифић

У Црној Гори, за разлику од Хрватске, до сада није било неких напада на Србе. Бар не на националној основи. Ни физичких ни вербалних. Ипак, многи нису сигурни да ће то тако остати и сада. Ситуација је више него усијана, па се сумња да би хладан Јадран, са свим својим лепотама, тешко успео то да угаси. Појединци у Србији већ размишљају да ли ће морати да скидају таблице уколико оду у Црну Гору на летовање. Хоће ли се наћи неки појединац који ће им уништити одмор. На срећу, таквих је сигурно мало, али... Некад је и један довољан. Нарочито што смо "браћа".

Неће ни границе довека бити затворене. Сигурно је да ће туристи из Србије бити потребни Црној Гори. Баш као што им треба српска пшеница. И Србима треба Црна Гора. Тамо иду да раде сезонске послове.