СРПСКИ туристи, чини се, ове године, више него икад, нису пожељни у Црној Гори, али ни у Хрватској. Иза здравствених разлога, овог пута, изгледа да се крију лоши политички односи и све већа нетрпељивост. Хрватима је то прече од економије, јер не треба занемарити чињеницу да, према званичним хрватским статистикама, Срби на одмору код њих, у просеку, дневно троше 95 евра. Више и од Немаца, који на дневном нивоу потроше око 65 евра.

И док је премијер Хрватске Андреј Пленковић набројао 10 земаља којима ће улаз бити дозвољен и слободан, где се Србија није нашла, у петак је водећи хрватски епидемиолог Крунослав Цапак истакао да то није баш тако, већ ће туристима из Србије бити потребна потврда о резервацији. Како год да буде, то неће бити први пут да туристи из Србије нису овде баш ни пожељни, а ни добродошли. Или би бар било добро, ако могу летовање да уплате, али да на исто и не дођу.

Острашћени појединци у Хрватској не бирају ко ће да "страда". Увреда нису поштеђени ни млади, "урбани", и ратом неоптерећени грађани Србије. Међу онима који су то осетили је и Душан Ковачевић, оснивач и директор фестивала "Егзит". Пре три године, њега и његову породицу у Загребу су непознати мушкарци вербално вређали на националној основи.

Јавност у Србији брзо је заборавила напад хрватских хулигана на ватерполисте Црвене звезде, у Сплиту, прошле године. У јавности је скандал и те како запажено, али уз врло мало критика. Нападани су и туристи из Србије у Задру, без обзира на то што су тамо на летовању били породично, са децом. То није сметало појединцима да их вређају. Нападају се и Срби који живе у Хрватској.

С друге стране, напади на туристе из Хрватске у Србији готово и да не постоје. Нарочито ако се искључе међусобни навијачки сукоби, који иначе постоје, али их национализам само потпири. Званични подаци говоре да је последњих година у Србији све већи број туриста из Хрватске. Нарочито за време новогодишњих празника, али и викенда, који гости из Загреба воле да проведу у Београду. Нико до њих није морао да скаче у Дунав или Саву, да спасе живу главу јер прича другачије.

Подаци говоре и да је у периоду од 2014. до 2019. у Хрватској било више од 1.400 вербалних и физичких напада на грађане српске националности. Вређају их, бију, попреко их гледају, јасно им се стављају до знања да ту нису добродошли, али, и поред тога, наши туристи не постустају. Плаћају скупо летовање и има их свуда. Од Дубровника до Умага.

Нека статистика показује да у Хрватској гости из Србије остваре годишње више од 800.000 ноћења. И тај број расте из године у годину. Одлази се у Загреб, Ровињ, Пулу, Опатију, Јелсу, Врсар, Макарску...

ПЛАТЕЖНИ

ПОДАЦИ који се врте по хрватским медијима је да међу туристима из Србије највише има оних чија су месечна примања између 1.500 и 2.000 евра. Њих је скоро трећина од укупног броја. Они се највише одмарају у Истри. Остатак гостију који долазе да летују код комшија, има плату од 1.000 до 1.500 евра.

ОТВАРАЈУ СЕ ГРЧКА И БУГАРСКА

СРБИЈА ће у понедељак, 1. јуна, отворити границу и са Бугарском, јер се залажемо за пуну слободу и слободан проток људи, капитала и услуга. Апсолутно без икаквих ограничења, рекао је у петак председник Вучић.

- Показали смо то према свим суседима - истакао је Вучић. - Отворили смо границу и са Мађарском. Спремни смо да је отворимо и са свима другима. Мислим да са БиХ и Северном Македонијом то већ функционише.

Грчка ће од 15. јуна отворити границе за госте из 29 земаља, међу којима је и Србија. Њихово Министарство туризма саопштило је да ће посетиоци бити насумично тестирани, а влада ће пратити ситуацију и процењивати стање у вези са короном.