Турска отвара хотеле у јуну: Хоћемо ли само уз ПЦР тест на летовање?

Novosti online

петак, 29. 05. 2020. у 16:23

Турска отвара хотеле у јуну: Хоћемо ли само уз ПЦР тест на летовање?

Depositphotos

Турска планира и спровођење програма сертификације у туристичким објектима до краја маја. Објекте који су добили овај сертификат објавиће већ почев од 1. јуна


"У јуну ћемо почети постепено да отварамо наше хотеле. Током овог процеса смо у сталном контакту са нашим колегама и партнерима и желели бисмо поново да покренемо узајамни авио-саобраћај од јуна, испуњавајући прописе које смо поставили и спроводећи оне додатне који се могу јавити".

Да би постигли путнички споразум са осталим земаљама, заједничким радом са Министарством спољних послова, Министарство културе и туризма Турске, преноси Телеграф, послали су писмо намере групи земаља, укључујући и Србији.

"Наш министар културе и туризма Мехмед Нури Ерсој почео је да се састаје са представницима земаља телефонским путем и личним пријемом. Комплетирали смо и сву инфраструктуру како бисмо дочекали наше посетиоце и обезбедили им безбедан и здрав одмор у нашој земљи. Очекујемо да ће се отворити и последња фаза – ваздушни коридор, око којег смо у сталном контакту са нашим колегама, како бисмо то и реализовали. У складу са тим преговорима, наш циљ је да отпочнемо летове са Србијом на датум око којег ће се обе стране усагласити", наводе из овог министарства за Телеграф.

Навели су и да целокупан међуградски и унутрашњи саобраћај у земљи покренути до краја маја. Како су додали, Турска планира и спровођење програма сертификације у туристичким објектима до краја маја. Објекте који су добили овај сертификат објавиће већ почев од 1. јуна.


"Ако кренемо од првог корака, мере које треба предузети за безбедност путника на лету, као и правила понашања, одређују се за све авио-компаније прописаним стандардима које постављају међународне организације. Као део “Програма сертификације здравог туризма” који смо припремили, одредили смо мере које треба предузети у складу са овим стандардима у авио компанијама у нашој земљи. Те мере укључују обавезно путовање са маском, одређивање распореда седења у кабини у складу са правилом социјалног дистанцирања, хигијенске мере, мере које треба да предузме кабинско особље и слично. Овакве мере се спроводе и на аеродрому на који путници слете", истичу.


Додали су и да ће први и важан стуб ових мера бити ПЦР тестови које ће спроводити на путницима који долазе из иностранства на њихове аеродроме.

"Наше Министарство здравља је завршило све инфраструктурне радове на том плану. Овај тест ћемо урадити свим путницима који уђу у нашу земљу. Након фазе теста, хигијенске мере и мере социјалног дистанцирања из нашег програма сертификације здравог туризма ће наставити да се примењују на сваком кораку њиховог боравка", истичу из Министарства и настављају:

"У склопу ових мера, целокупно особље које ће у нашим објектима пружати услуге гостима биће опремљено у складу са међународним стандардима, биће подвргнуто редовним здравственим прегледима, као и мерењу телесне температуре пре и после рада. Редовним усавршавањем и психолошком подршком нашег особља, омогућиће се пружање њихове максималне пажње у контакту са гостима. Мерење телесне температуре свих гостију вршиће се на уласку у хотеле и том приликом ће им бити уручена и информативна брошура".


Туристи ће моћи да, додају, приступе свим детаљима о објекту читајући QР кодове на сертификату, којим ће хотели бити обележени. Видљиве и читљиве информације биће дате у свим сертификованим хотелима, а једнократна опрема за чишћење биће доступна у свакој хотелској соби, без изузетка.

"У нашим сертификованим објектима, све површине ће се редовно и континуирано дезинфиковати, а за госте и особље биће на располагању дезинфекциона средства за руке. У нашим објектима ће се користити контролисани вентилациони системи, а дезинфекција највишег степена биће извршена у базенима. Између кабина за пресвлачење и лежаљки биће одређен размак у складу са мерама социјалног дистанцирања", навели су, те додали:

"Опрема која је погодна за различиту употребу и која се може континуирано дезинфиковати биће обавезна у кухињама наших сертификованих објеката. На столовима ће се налазити прибор за једнократну употребу, заштитна стакла ће се користити на шведском столу, док ће послужење хране обављати особље".

Обајснили су и да ће у ресторанима важити правило удаљености од једног и по метра између столова и 60 центиметара између столица.


У оквиру дела мера које покривају музеје, културне и историјске локалитете у нашој земљи, примениће се све препоруке: социјално дистанцирање у заједничким просторима, мерење температуре посетиоцима термалним камерама на улазима, као и доступна средства за дезинфекцију руку. Ношење маски ће бити обавезно за улазак у објекте и сви процеси ће се континуирано пратити, како би се избегла могућност кршења ових мера.

"Као допуна свим мерама које ће се примењивати на аеродромима и у објектима, а које ће отклонити ризик од заразе, наше јако здравство, уз пратећу инфраструктуру и високо квалификовани здравствени кадар, довољно су јаки да додатно отклоне све могуће ризике. Турска се показала уз дисциплину и спроведене мере као једна од најуспешнијих у борби против пандемије Цовид-19", истакли су.

С тим у вези, са туристичким агенцијама и свим релавантним субјектима и институцијама земаља из којих нам долазе гости, подели су, наводе, све информације у вези са болничким капацитетима и њиховом здравственом инфраструктуром, посебно оне које се односе на туристичке регије.

Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић недавно је за б92.нет рекао да би Турска своје границе за стране туристе највероватније могла да отвори тек од 15. јуна.

"С обзиром на то да је ово туристичка дестинација на којој туризам чини 15 одсто БДП земље, може се очекивати да ова земља следи пример отварања осталих, навео је за Б92. нет Марковић.

"Турска је туристичка дестинација, где туризам чини 15 одсто БДП, тако да је сасвим реално очекивати да и она следи пример других држава које су јој конкуренција на туристичком тржишту. У том смислу треба очекивати сличан третман и процедуре уласка у Турску, највероватније после 15. јуна", објаснио је амбсадор.

Он је додао да су домаћи летови обустављени до 4. јуна, а међународни до 10. јуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације