Настављена кампања ИЗАБЕРИ СВОЈУ АВАНТУРУ, ВИДИ СРБИЈУ обиласком Бање Врујци, Дивчибара и Ваљева: Хладна вода реке Градац МЕЛЕМ ЗА ВРЕЛЕ ГРАДСКЕ ДАНЕ

Novosti Online/Ј.Субин

27. 05. 2020. у 17:50

Настављена кампања ИЗАБЕРИ СВОЈУ АВАНТУРУ, ВИДИ СРБИЈУ обиласком Бање Врујци, Дивчибара и Ваљева: Хладна вода реке Градац МЕЛЕМ ЗА ВРЕЛЕ ГРАДСКЕ ДАНЕ
Промоцијом домаћег туризма, надлежни у нашој земљи, желе да привуку што већи број гостију из Србије

СРБИЈА заслужује да њени грађани проведу одмор у својој домовини. Многе, неправедно, запостављене дестинације, полако долазе до изражаја, а међу њима, свакако су бања Врујци, Дивчибаре и околина Ваљева. Управо ова места, у оквиру кампање "Изабери своју авантуру, види Србију" обишли су министар туризма Расим Љајић и директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Промоцијом домаћег туризма, надлежни у нашој земљи, желе да привуку што већи број гостију из Србије. Обраћајући се домаћим туристима, министар Љајић, очекује да ће се део наших туриста, који летују у иностранству, ове године одлучити да одмор проведу у Србији. Ако не цео, онда бар део одмора.

- Наша циљна група, уз домаће госте, су и туристи из региона, с обзиром на то да путници из земаља бивше Југославије, чине четвртину укупних долазака странаца - Ако томе додамо туристе из Бугарске, Румуније и Грчке који чине 14 одсто. То је већ 40 одсто оних који посећују Србију. Ми никоме не бранимо да путује у иностранство, али имајући у виду да још постоји читав низ непознаница у вези са протоколима, понашањем у хотелима, авионима, аутобусима, сматрам да је сигурно, безбедно и мање трауматично да ове године одмор проведу у Србији.

Да виде и обиђу природне лепоте у нашој земљи, грађане је позвала и Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије. Како је рекла Србија сада треба да буде прва дестинација избора, када је летњи одмор у питању.

- Људи треба да виде Србију, да јој пруже шансу - истакла је Лабовић. - Ваљево са околином, бања Врујци, Мионица и Дивчибаре чине један добар туристички производ, који може да пружи угодан вишедневни одмор. Разноликост категорија смештаја, на свакој туристичкој дестинацији, је доста значајна. Треба да имамо хотеле на високом нивоу, али и оне нижих категорија, како и приватни смештај, како би грађани одабрали оно што им одговара и шта им прија. У склопу кампање, трудимо се да покажемо дестинације у Србији, које нису до сада биле препознатљиве.

А, на само сат времена од Београда, налази се бања Врујци. Надалеко позната по својој лековитој води и блату. Помаже код лечења високог притиска и реуматских обољења. Овде, уз хотел, највише има апартманског и приватног смештаја. Ипак, да је бања почела да "живи" и да све више људи долази, говори и то што се у њу из године у годину све више улаже. Тренутно је у изградњи хотел, који ће имати 22 апартмана и налази се у оквиру комплекса "Нова Бања Врујци".

Недалеко од бање, ту је и мионичко село Струганик, где се налази родна кућа војводе Живојина Мишића, једног од најзначајнијих војних заповедника Српске војске у Првом светском рату.

ТКАЧКИ ДВОРИ Недалеко од родне куће Живојина Мишића је још једно интересантно место - Ткачки двор - кућа наше познате академске уметнице Загорке Стојановић, која се бави илустрацијом, модним костимом, сценографијом, костимографијом и таписеријом. Њено ново уметничко дело су шик шајкаче које и жене могу да носе.

Љубитељи планина, бег од градске жеге, увек могу да потраже на Дивчибарама, на Маљену. Многи угоститељски објекти, хотели, апартмани и приватне собе, пуне су готово читаво лето. Највећи број објеката овде прима и ваучере које даје држава, као подстицај домаћем туризму. Недавно је овде хотел изградио и кошаркаш Милош Теодосић - "Црни Врх". У току су и радови на изградњи спортске хале. На Дивчибарама је, иначе, развијен боравишни, здравствено-рекреативни, спортски и излетнички туризам.

А, један од најлепших крајева за посету и одмор јесте околина Ваљева и кањон реке Градац. Пешачке туре од манастира Лелић и Ћелије, кроз сам кањон реке до центра Ваљева, нуде незаборавну авантуру. Чак и за породице са децом. Овај град богат је историјом, културом и традицијом. Али, и добром храном.

Река Градац представља једну од најомиљенијих дестинација за љубитеље спортског риболова у овом делу Европе. Као значајне туристичке дестинације овог краја издвајају се село Бранковина, манастири Лелић, Ћелије и Пустиња који привлаче велики број верника и ходочасника.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

N.P.

28.05.2020. 21:00

Na Avali i na Kosmaju treba da se ulozi u smestajne kapacitete i turisticke sadrzaje. To bi privuklo veliki broj vikend turista iz beogradskog regiona kao i iz ostatka Srbije.