Србија може да пружи и те како добар одмор: Вреди ли море мука које чекају туристе?

Јелена СУБИН

недеља, 24. 05. 2020. у 14:00

Србија може да пружи и те како добар одмор: Вреди ли море мука које чекају туристе?

Фото Танјуг

Прве туре у иностранство крајем јуна, апартмански смештај брже стартује

ЧИНИ се да ће слоган овогодишњег летова­ња бити - поштуј пра­вила. А толико их је да ће, док се сва науче, проћи сед­модневно путовање. Ипак, добар део наших грађана неће одустати од одласка на море, иако се прецизно још не зна када ће се моћи на пут.

Туристичке агенције на­јављују да ће прве туре кре­нути крајем јуна, почетком јула, а надлежни у Србији позивају да се ово лето про­веде у нашој земљи. Засада је и мали број дестинација које ће примати туристе, али, како се ситуација ме­ња, буквално из дана у дан, очекује се да ће до почетка јула бити отворене све гра­нице и да неће бити потреб­ни тестови, а ни боравак у карантинима.

На летовање ће се ове го­дине, сада већ извесно, мо­ћи у Грчку, што је грађаним Србије и најбитније, у Црну Гору, Бугарску, а највероват­није и у Турску и Египат. По садашњим правилима, у ве­ћини ових земаља најлакше ће бити за власнике приват­ног смештаја да организују посао, уз сва ограничења. Велико је питање, сматрају стручњаци у Србији, како ће да раде "ризорти" и хотели, нарочито у Турској и Египту, ако буду морали да имају попуњеност до 50 одсто. Не­ки од њих ће остати ове сезо­не закључани.

АКТИВАН ОДМОР СРБИЈА нуди све туристичке производе осим мора. Сада представљамо нашу земљу и оно шта су њени адути у предстојећем летњем периоду. Уз све лепоте које има, сада су ту и додатни аспекти - сигурност, лакши и бржи долазак до жељене дестинације и мањи ризик када су у питању евентуалне компликације, говори Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије.
- "Изабери своју авантуру, види Србију", кампања је која представља нашу земљу за различите типове одмора - објашњава Лабовићева.

- Када се буду границе отвориле за туристе, како је најављено од 15. јуна, до Грчке ће се моћи преко Бу­гарске, уколико се не либе­рализује прелаз са Северном Македонијом - рекао нам је Александар Сеничић, ди­ректор Националне асоци­јације туристичких агенција Србије. - За Грчку нам неће бити потребан ни тест, а ни обавезан карантин. До кра­ја месеца ће се сигур­но знати какви ће услови путовања бити са Север­ном Македо­нијом, ако не, ићи ће се пре­ко Бугарске.

Засада су ове две дести­нације отоворе­не, али је сигур­но да ће у наредних месец дана бити и остале. Имамо неке најаве да ће Турска и Египат укину­ти обавезно тестирање.

Према речима Се­ничића, туристичке агенције размишљају да ову сезону прескоче када је реч о Италији и Шпанији. То је очекивано, јер људи имају страх да иду тамо. Ипак, и за то има још довољно времена.

- Људи и даље чекају, не јављају се баш агенцијама за путовања, али је битно да нема много отказа за путовања која треба да се реализују у јулу, августу и септембру - исти­че Сеничић. - И сви који не желе да иду узели су за­менска пу­т о в а ­њ а . На­ма је било б и т н о да авио­ни и аутобуси могу бити пуни, чиме се не ремети цена одмора. Изве­сно је и да ће апартмански смештаји брже и лакше да се активирају, док хотели највише зависе од локалних услова. Десиће се и да неки неће имати интер­ес да их отворе ове сезоне. Колико смо ми упознати, велики број хотела у Грчкој, Бугарској и Турској биће спреман за рад од 1. јула.

А да Србија има и те ка­ко шта да покаже, сматра Рената Пинџо, државни секретар у Министарству туризма. Како каже, добра, разнолика и све квалитет­нија понуда апсолутно мо­же да оправда одлуку на­ших људи да проведу цео или бар део свог одмора у Србији.- Одлука да ли ће неко ићи на море, после ове ситу­ације, инди­видуална је и ко год буде отишао, Србија му сигурно није алтернатива за такав одмор - сматра Рената Пин­џо. - Наша земља нуди оно што има, а много је важно да је та понуда, последњих неколико година, квалитет­нија и боља него што је би­ла. Ако Србија постаје све атрактивнија дестинација за странце, од оних из Ази­је, па до гостију из региона, сигурно је да има доста тога и за наше туристе.

Поједини угости­тељи у Србији сада су видели до­бру шансу да зараде. Смештај је у по­јединим а п а р т ­манима и хотелима поскупео за од пет до 30 одсто. Према речима Ре­нате Пинџо, то је нешто на шта држава не може да ути­че. И да угоститељи желе да искористе прилику, јер је већа потражња.

- Туризам није делатност где се краткорочно разми­шља - говори Рената Пин­џо. - Успешна дестинација је она која има велику сто­пу повратка гостију. Може човек једном да потцени госта, али свака неко­ректност на дуге стазе се не исплати. Има и оних који ће то купова­ти, али, дугорочно гле­дано, свако исхитрено понашање неће бити добро. Ово није прича за једну годину.


ВАУЧЕРИ ВРЕДНИ 5.000 ДИНАРА

КАКО бисмо помогли развоју домаћег туризма, али и смањењу већ нанете огромне штете овој грани привреде у Србији, држава је ове године издвојила новац за 560.000 ваучера. Пре појаве пандемије већ је било подељено 160.000, а од пре неколико дана почеле су пријаве и за нових 400.000. До сада је већ раздељено око 40.000 ваучера, у вредности од 5.000 динара. Акција траје до 15. октобра, а ваучери ће моћи да се искористе до 15. новембра.

- Златибор, Копаонк, Врњачка Бања, неке су од дестинација где ће сигурно бити гужва у шпицу сезоне, у јулу и августу, и ти угоститељи неће много ни осетити последице пандемије - сматра Рената Пинџо. - Због тога највише позивамо оне угоститеље који до сада ово нису користили да се прикључе, јер је сигурно да су остали без доброг дела гостију. Тренутно има око 1.600 објеката у којим се ваучери могу искористити, а сваки дан стижу нове пријаве. Неке дестинације су мало "живнуле", као што су Дивчибаре, Стара планина и Ртањ. По Војводини има много лепих места која се могу обићи и где се може одмарати. Ту је Горње Подунавље и читав тај потез Дунава. Српске бање такође могу да пруже добар одмор.ДИСТАНЦА И У МОРУ

НОВА и обавезна правила понашања на плажама, у хотелима, апартманима, већ су утврђена, па се чини да ће више људи бити потребно да надгле­да да ли се она поштују него што ће бити гостију. Тако, запослени у хотелима мораће обавезно да носе маске и рукавице, а попуњеност објеката у многима неће смети бити већа од 50 одсто.

Мини-барови неће радити, а забаве у хотелима и на плажама ће бити забрањене. Поједини хотели неће отварати ни базене као ни аква-паркове.

Многе плаже у земљама у региону већ су отво­рене, а тачно је прописано колико је квадрата намењено за две лежаљке и сунцобран. Зна се и мера размака уколико се лежи на пешкиру. На многим дивљим плажама купа­ње ће бити забрањено. Физичка дистанца ће бити обавезна, чак и у мору.


СРБИЈА НА ДЛАНУ

ИЗГЛЕДА да је нашим грађанима била потребна корона да обиђу своју зе­мљу. Природне лепоте Србије, бар оне које још нисмо уништили, за поче­так накарадним урбанистичким плановима, и те како треба видети.

Међу скривеним лепотама и бисерима свакако су многи кањони, реке, језера, планине и најлепша војвођанска равница. Неки од њих, као што су Лазарев кањон у источној Србији, водопад Прскало на јужном Кучају, Увац, Крупајско врело, Тара, Перућац, Златар, Ђавоља варош, Делиблат­ска пешчара, Овчарско-кабларска клисура, Загајичка брда, кањон Миле­шевке, Сопотица, Милошев До, само су нека од места у Србији које треба посетити и где се може добро одморити. Наспавати и најести.

Одмарати се може и по Војводини. Фрушка гора, Суботица, Палић, Без­дан, дестинације су на којима уживају и домаћи, али и страни гости.

Цене одмора у нашој земљи се крећу од неких пет евра по кре­вету, у приватном смештају, па до више од 100 евра у хотелима, за ноћење са доручком.Коментари (12)

Zocky

24.05.2020. 16:28

Изузетно снажно подржавам одмор по Србији, али, исто тако подржавам и оне који ће ићи на море зато што је море многима - лек, а не луксуз.

Karolis

24.05.2020. 16:49

Želim odmorati u Srbji. Verim što Srbja je lepa deržava. Imam bilet aviona u kraju juna. Kupao prošlim godinom. Ja sam iz Litvaniji, učim Srpski jezik.

Marija

24.05.2020. 19:42

Srbija ima prelepih destinacija ali su kod nas cene visoke za uslugu koju dobijes a ima banja i privatnih pansiona gde ni higijena nije zadovoljavajuca,Uglavnom na reklami je jedno a u stvarnosti mnogo losije,to kada se promeni bice vise i gostiju.

More kasnije

25.05.2020. 14:36

kad prođu vrućine. Ko da ide da se prži! A u Srbiji ima divnih mesta. Preko cele godine planinarim, provereno.

vucko

26.05.2020. 00:06

ove godine,dunav,ada cigan,trzni centri ,kalemegdan.iduce godine opet na more,nevidim problem ne otici jednom na more