СРПСКИ туристи који одлуче да ово лето проведу на одмору у Грчкој неће моћи да се лече о трошку државе Србије уколико се заразе коронавирусом, потврдили су у Републичком фонду за здравствено осигурање.

Како наводе у Фонду, услов за бесплатно лечење имају само они наши држављани који оду у земље с којима наша држава има потписане споразуме о бесплатном лечењу. Реч је о 20 држава, међу којима није Грчка.

- То важи за било које обољење, међу којима је и корона вирус! Уколико дође до обољења, а имате потврду фонда, онда можете потпуно бесплатно да се лечите у државној болници са којом наша држава има споразум. Међу земљама у којима је лечење бесплатно налазе се Аустрија, Белгија, БиХ, Бугарска, Велика Британија, Италија, Луксембург, Мађарска, Северна Македонија, Немачка, Пољска, Румунија, Словачка, Француска, Холандија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Словенија, Турска - напомињу у РФЗО и објашњавају шта је потребно да се туриста лечи о трошку државе у наведеним земљама.

- Приликом одласка у те земље неопходно је да осигураници прибаве двојезични образац, односно потврду, која се издаје у филијалама РФЗО на основу налаза и мишљења Лекарске комисије да осигураник не болује, односно да није боловало од акутних или хроничних болести у последњих 12 месеци - објашњавају у Фонду и додају да је међу обавезним мишљењима и закључак стоматолога о здрављу зуба.

Међутим, то не важи за Грчку, која је најчешћа дестинација за путовање Срба.

- Са овом државом немамо потписан међународни споразум. Путно здравствено осигурање у том случају, пре поласка на море, може се купити код било које осигуравајуће куће, али и у филијалама РФЗО. Путна полиса РФЗО омогућава осигуранику да се у случају потребе обрати најближој здравственој установи у месту у коме се затекне ван земље, али да у случају лечења њихово осигурање престаје и да осигураник сам плаћа трошкове лечења - наглашавају они.

(Информер)