Туристичке агенције спремне за реализацију путовања: 30 одсто клијената одлучило да не путује у иностранство, а 70 одсто још размишља

Танјуг

22. 05. 2020. у 21:15

Туристичке агенције спремне за реализацију путовања: 30 одсто клијената одлучило да не путује у иностранство, а 70 одсто још размишља

Фото Танјуг / АП

Отварање граница је од изузетног значаја за туризам, речено је данас на састанку у Привредној комори Војводине
Отварање граница је од изузетног значаја за туризам, речено је данас на састанку у Привредној комори Војводине на ком је истакнуто да су туристичке агенције кадровски и организационо спремне за квалитетну реализацију свих уговорених путовања за предстојећу сезону.


На састанку војвођанских туристичких агенција, који је одржан у сарадњи са Националном асоцијацијом туристичких агенција Србије „YUTA“, разговарало се о условима отварања предстојеће летње туристичке сезоне и ублажавању последица изазваних немогућношћу пословања тог сектора привреде у ванредним околностима због корона вируса.


Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је рекао да је ПКВ кроз рад Групације за туризам и угоститељство пружала подршку овом сектору, те да ће активности ПКВ и у наредном периоду бити усмерене ка покретању иницијатива и предлагању мера за ублажавање последица изазваних епидемијом корона вируса.


Вучуревић је рекао да је сектор туризма и угоститељства привредна грана која највише трпи последице изазване вирусом ЦОВИД - 19.


Навео је да су мере помоћи привреди које је донела Влада Србије значајне за опстанак ове гране привреде у досадашњем периоду, али да су, с обзиром на последице које трпи тај сектор, коморски систем Србије и струковна удружења као што је YUTA активно укључене у предлагање и доношење посебних секторских мера.


Неке од тих мера су, каже, ослобађање од пореза и доприноса на зараде, смањење ПДВ-а на храну, ослобађање од обавеза према финансијским институцијама, укидање парафискалних намета…


Вучуревић је, пише у саопштењу Привредне коморе Војводине, истакао да је мера отварања граница од изузетног значаја за туризам и путнички саобраћај, посебно са Грчком где наше туристичке агенције имају уговорене закупе за предстојећу летњу туристичку сезону.


Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије „YUTA“ Александар Сеничић је рекао да су туристичке агенције кадровски и организационо спремне за квалитетну реализацију свих уговорених туристичких путовања за предстојећу сезону.


“Релаксиран је улазак у Србију без тестова на вирус ЦОВИД 19 , што ће нам дати за право да ћемо ову сезону ипак у неком делу реализовати“, рекао је Сеничић.


Додао је да је Грчка изашла са званичним ставом да ће од 15. јуна почети отварање смештајних капацитета, да би од 1. јула требало да се отворе сви сезонски објекти, кафићи и ресторани, док су плаже већ отворене.


“За прелазак границе неће бити потребан тест што ће учинити да велики број људи одлучи да ово лето проведе у Грчкој”, рекао је Сеничић.


Када је реч о другим дестинацијама, каже да за сада нема довољно информација о протоколима за прелазак границе и да је у току анкета свих путника, како би се утврдио број заинтересованих да свој одмор проведу у иностранству.


“Према садашњим статистичким подацима, око 30 одсто путника изјаснило се да ове године неће путовати у иностранство, док 70 одсто анкетираних жели да сачека са одлуком”, рекао је Сеничић.


Састанку су, пише у саопштењу, присуствовала 34 представника туристичких агенција из Војводине који су истакли своју спремност за отварање летње сезоне како у иностранству тако и у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran Despotović

23.05.2020. 10:53

Kako da putujemo kada nas svi savetuju da ne idemo van granica države ( političari i struka). Da li će agencije,Ako nam uopšte vrate novac, računati i zateznu kamatu do2022 god.?

Cecs

23.05.2020. 18:29

Ko je vršio anketu?Ja imam novac u dve agencije i niko me nije zvao da me bilo šta pita.