Министар Дачић о ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА: „Од јуна улазак у Грчку вероватно и БЕЗ ПЦР теста“

Танјуг

20. 05. 2020. у 18:05

Министар Дачић о ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА: „Од јуна улазак у Грчку вероватно и БЕЗ ПЦР теста“

Фото: Н. Скендерија

У ЕУ постоји начелни став да је до 15. јуна забрањен улазак у ЕУ, осим у неким изузетним случајевима

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је на састанку четворке - Србије, Грчке, Бугарске и Румуније, изнета идеја да се четири земље договоре о систему отворених граница, односно да није потребан карантин од 14 дана, а вероватно ни ПЦР тест, и да ће то ступити на снагу од 1. или 15 јуна.

- Од 1. јуна вероватно за неке категорије, а од 15. јуна вероватно за све - рекао је Дачић и истакао да се то односи на Бугарску и Грчку.

Како је рекао, Румунија неће бити у том "првом пакету", јер та земља има своје унутрашње проблеме и политичке кризе.

- Почиње туристичка сезона, нормално је да ће све те земље размишљати и брзо радити на отварању својих граница за туристе - рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да ће Србија отворити границе са Црном Гором, Северном Македонијом, БиХ и Албанијом од 1. јуна, али да се чека потврда тих земаља да ли ће и њихове границе бити отворене за држављане Србије.

- Њихови грађани ће моћи да улазе у Србију, али те земље морају нама да одговоре да ли наши грађани могу тамо да иду. Нису нам још одговорили - рекао је Дачић.

Када је реч о грађанима Србије, који треба да иду у друге земље, то зависи од конкретних мера у земљи у коју одлазе, навео је Дачић. Министар је подсетио да је у целом свету покренут поступак релаксације мера, али да то неће свуда ићи истом брзином и на исти начин.

- У ЕУ постоји начелни став да је до 15. јуна забрањен улазак у ЕУ, осим у неким изузетним случајевима. Тако да ће већина земаља кренути у релаксацију путовања, када говоримо о простору ван ЕУ, тек после 15. јуна - рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Bane kan

21.05.2020. 04:44

Pa normalno u Grcku treba ici jer tamo ima manje virusa nego u Srbiji. Nama ne treba can PRC test mi smo u tom pogledu iskusni.

GROBARIprotivAV

21.05.2020. 11:31

Glasaću za Dačića jer je Grobar, Srbin iz Srbije, suverenista.koji podržava Trampa i Putina, antiglobalista, protivnik Soroša, Merkelove i SZO i zbog uspešnog lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

21.05.2020. 13:08

Dacicu, kako otvoriti granicu s Albanijom? To je kao da otvarate granicu s recimo: Ukrajinom, Ceskom, Slovenijom ili Turskom.