НАДА да ће се летовати ове године и даље није скроз угашена. Туристичке агенције су затворене. Одложени су сви поласци до 15. маја, али ако се ситуација до тад среди, први гости можда би могли на одмор да крену већ од половине јуна или почетка јула. Овогодишња туристичка сезона је сигурно пропала, али шанса за кратак летњи одмор и даље "живи".


Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, сви се надају да ће летовања бити и да би људи требало сада да се стрпе. Тензија је свуда у свету велика, али ће бољу слику имати око 15. маја.


Према његовим речима, није велики број оних који траже новац назад од аранжмана који су пропали. Скоро 90 одсто њих се договорило са агенцијама и узело ваучере за промену термина.


- Не можемо путницима сада да дамо ни праву информацију док ово траје - објашњава Сеничић. - На многим дестинацијама новац за аранжмане је већ уплаћен. Део је био у "фрст минит" понуди и то се уплаћује по посебним условима. Новчани токови су прекинути свуда у свету. Све је стало. Новац је морао бити уплаћен партнерима, још када је све било резервисано, како би се обезбедио смештај. Зато су били и дати толики попусти. Без обзира на то што постоји право за повраћај новца, нема посла, нико не ради и није реално да очекују да ће новац бити враћен. Пракса показује да сви, чак и авио-компаније и хотелијери, али и агенције у окружењу, нуде вредносне ваучере на пун износ уплаћеног аранжмана. Ми смо искористили могућност да се ваучери искористе у наредних годину дана.


АРАНЖМАНИ ПРЕКО "БУКИНГА"


И ДОК туристичке агенције нуде ваучере који ће моћи да се искористе кад ова ситуација прође, онлајн платформе преко којих су многи резервисали своја путовања, не нуде готово ништа.


- Власници који нуде смештај преко "Букинга" и других онлајн платформи одбили су да врате уплаћени новац за аранжмане - казао нам је Сеничић. - Сви они извлаче се на то да су само платформа на којој се нуди смештај и пребацују одговорност на даваоце услуга. Нису чак ни понудили неку компензацију.