Приходи од домаћег туризма биће ове године готово преполовљени због пандемије короне: Вирус нам однео 750 милиона €

Ј. СУБИН

26. 03. 2020. у 16:00

Приходи од домаћег туризма биће ове године готово преполовљени због пандемије короне: Вирус нам однео 750 милиона €

Прекинута зимска сезона на Копаонику

Лане смо оборили рекорд са 3,6 милиона туриста. Било је 10 милиона ноћења
УРИЗАМ у Србији готово да више и не постоји! Вирус је убио све наде и очекивања за ову годину. И док је претходна, 2019. година, била рекордна, са више од 3,6 милиона туриста, предвиђања за 2020. су да ће резултати бити више него преполовљени. Лане смо имали скоро изједначен број домаћих и страних гостију који су се одмарали и уживали у нашој земљи.

Наша земља је бележила раст од неких осам одсто. Уз то, премашена је и бројка од десет милиона ноћења, што је, такође, раст од осам одсто у односу на 2018. годину. Да нашу земљу воле странци, најбоље говори и податак да је само у децембру 2019. у Србији боравило 269.422 иностраних гостију. Од омиљених дестинација, најтраженије су биле Београд, Нови Сад, Златибор, Врњачка Бања, Копаоник, Тара и Сокобања. Данас су ова места, нажалост, празна.

Држава је покушала почетком године, не надајући се оваквом темпу вируса корона, да ублажи већ почетну кризу у туризму, издвајајући новац за још додатних 60.000 ваучера, за одмор у Србији. Тако је ове године, за само два месеца подељено 160.000 ваучера, који ће моћи да се искористе до децембра ове године, ако не и касније, с обзиром на новонасталу ситуацију.

- Туризам у Србији у 2019. години имао је раст од осам одсто, а остварили смо девизни прилив од 1,4 милијарде евра - недавно је изјавио министар туризма Расим Љајић.

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција, Србија је имала приход од 1,4 милијарде евра, али сада то изгледа као да ће бити преполовљен.

- Све зависи колико ће криза још да траје. То није ствар која се тиче само нас, већ зависи од читавог света. Чак и ако се код нас раније укине ванредно стање, питање је шта ће бити у Турској, Грчкој, Шпанији - упозорава Сеничић. - Зависи како се буде ширило. Питање је колико ће после људи хтети и да путују после овог. Исто зависи и за домаћи туризам. Засада, колико знам, већ се отказују домаћи аранжмани за мај и почетак јуна.

Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије, каже да ће укупна штета зависити од тога колико ће пандемија још да траје.

- Чињеница је да је већ засада велика, када је реч о туризму Србије - напомиње Лабовићева . - Није само погођена Србија, већ туризам у читавом свету. Нема земље која неће претрпети штету. Ипак, треба да будемо сталожени и да поштујемо препоруке доктора и Владе Србије.


ОНЛАЈН НЕ ВРАЋА ПАРЕ

ОНЛАЈН платформа за резервацију смештаја у свету "Букинг" обавестила је своје кориснике да могу да промене датум планираног пута. Како наводе, особљу смештаја који је резервисан, веома ће значити ако могу да измене датум доласка или да бесплатно откажу читав аранжман. Ипак, повраћај новца, као и преко агенција, скоро да нигде није могућ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

boki

26.03.2020. 16:24

Pa šta onda, naša država ima para za bacanje pa pomaže Albance i muslimane u Federaciji B i H, zaboravili smo Potočare, nema veze, ko tebe kamenom ti njega kruhom, što kažu Hrvati...Zaboravio sam migrante koje hranimo, oblačimo, grejemo i lečimo !!!

Rade Bg

26.03.2020. 17:52

Pozivam sve pametne i strucne ljude koji zive i rade u Srbiji da nikome ne dozvole da prodaju planine,ski staze,lokale i ostalo strancima. Ne moze se sve izdati strancima za debele pare? Gde su domaci turisti koji ne mogu sve to da plate? I oni imaju ista prava na bilo koju planinu? Svaki gradjanin ove zemlje Srbije! To dugo nece moci da traje kao sada!!!

Kao što je poznato

27.03.2020. 09:54

@Rade Bg - te kapacitete koristi vrlo mali broj građana Srbije... ostali zimuju kod kuće.

МирослаВ

26.03.2020. 18:33

Неће бити преполовљени, напротив. Кад се ово све заврши доћи ће десет пута више Кинеза него што би дошли овако.

Je l' da

27.03.2020. 07:28

@Zikica - a koliko nas živi od rada kod tih mrskih privatnika... nema Srbistanu spasa sa takvom filozofijom.

Najviše volim trutove sa državnih jasala

27.03.2020. 09:53

@Zikica - nije samo njima, nego je i nama... kad bi tvoj, socijalizmom zatrovani mozak, mogao to da shvati...

Zikica

28.03.2020. 16:54

@Zikica - Ja vrlo dobro znam sta govorim a vi kako vam volja... komentari su vam u stilu licnih interesa a ne drustva kao celine... Od kad smo presli iz socijalizma u kapitalizam ja lepo razdvajam njihovo i nase...

Milosav

27.03.2020. 13:27

Nama je turizam samo 3 procenta BDP, pa cemo se nekako snaci, a sta ce u Hrvatskoj kojoj je turizam cujem oko 27 posto BDP !?

Lax

28.03.2020. 08:48

Ali i sačuvao više, jer ni naši građani neće ići nigde i pare će ostati u zemlji

gastarbajter

29.03.2020. 11:41

@Lax - Nisam bas siguran. Nece ni na leto "stranci" dolaziti u Srbiju. Mislim na nas koji radimo i zivimo van Srbije. Ja licno nemam nameru da dolazim ako postoji i najmanji rizik.

Sa Severnog pola

02.04.2020. 11:05

Važnoje Da se Životi Sačuvaju biće Turizma Koliko hoćete .