УДРУЖЕЊЕ хотелијера и ресторатера Србије тражиће од Владе Србије смањивање ПДВ на храну и пиће са 20 одсто на 10 одсто, смањење пореза на дохотке, али и директнију подршку за поједине хотеле због пада промета изазваног корона вирусом. А, због великог броја отказивања резервација, хотелијерство је прво на удару.

Према речима Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, попуњеност хотела је пала на испод 10 одсто, нема промета, а постоје трошкови. Ту је и проблем хотелијера са отплатом дугорочних кредита за велике инвестиције у овој индустрији.

Прочитајте још: Корона УБИЈА туризам у Србији: ОТКАЗАНО 80 одсто аранжмана за фебруар и март

- На састанку са премијерком Аном Брнабић, биће разматране неке мере, попут паузе у отплати рата кредита док траје криза и евентуалном смањењу пореза, које и само Удружење предлаже - истиче Чадеж. - Надамо се опоравку хотелијерске индустрије крајем априла. Не желимо да почну да отпуштају и затварају хотеле. Неки мали хотели ће бити затворени, зато треба направити план подршке за њих.

Како је речено на скупу у четвртак, поједини хотели у Београду већ су затворени. Због тога је десетине радника остало без посла. Председник ХОРЕС Георги Генов нагласио је да су странци од друге половине јануара до данас у 64 хотела отказали близу 8.800 индивидуалних и око 27.800 групних ноћења у домаћим хотелима, због чега се пројектовани, а неостварени приходи мере у милионима евра.

Председник "АЛЦО ГРОУП" Мирољуб Алексић је рекао да је до 60.000 радних места у туризму и угоститељству угрожено тренутном кризом, а да ће се она осетити у свим сегментима ове привредне гране. Државни секретар из Министарства трговине, туризма и Мирослав Кнежевић је подсетио да су сви очекивали да ће 2020. година бити још успешнија него претходна.

- Србија се суочила и са већим изазовима од корана вируса, али је угоститељство нарочито сада погођено - казао је Томислав Момировић, председник Скупштине ХОРЕС. - Угоститељство престаје да постоји. Наши промети падају за по 90 одсто.

ОПСТАНАК

НОВОБЕОГРАДСКИ хотели трнутно имају попуњеност капацитета од око 25 одсто, што је стопа по којој не могу да опстану, навео је Александар Васиљевић, генерални директор Хотела Фалкенштајнер.

- Словеначки хотелијери очекују државну субвенцију од 940 милиона евра за ублажавање кризе, а да ће Аустрија дати неповратну помоћ вредну од 10.000 до 500.000 евра.