Заборавите кишобран и флаширану воду: 5 грешака које туристи праве у земљи леда и ватре

Новости Онлине

28. 02. 2020. у 23:46

Заборавите кишобран и флаширану воду: 5 грешака које туристи праве у земљи леда и ватре

Depositphotos

Ево појединих савета како да избегнете најчешће грешке током боравка на Исланду
ИСЛАНД је годинама атрактивна дестинација, посебно након што се део серије "Игра Престола" снимала на локацијама широм острва. Са својим невероватним пејзажом, гејзирима, водопадима, али и поларним светлом и плажама са црним песком, Исланд привлачи туристе из целог света.

Иако су житељи наклоњени туристима, приметили су да ентузијастични путници понављају исте грешке. Од вожње у непогодним условима, до неодговарајуће одеће, ево појединих савета како да избегнете најчешће грешке током боравка на Исланду.


1. Не купујте флаширану воду

Исланђани се поносе чињеницом да имају једну од најчистијих вода на свету, али утолико их више нервира када виде туристе како излазе из продавнице са гомилом флаширане воде. Исланђани се шале како је њихова флаширана вода само чесмовача у пластици, али и упозоравају на пластику која је штетна по околину. Зато је препорука да узмете флаше за вишекратну употребу, које могу да се купе на сваком ћошку.


2. Не прескачите туширање пре уласка у базен

Исланђани имају велику културу одлазака на базен и ђакузија на отвореном. Толико је распрострањена та кутура да чак руши границе међу људима, те су многи могли да заједно са председником Исланда или Бјорк уживају у врелој води. Готово свака кућа у свом дворишту има ђакузи, и прави је ужитак седети у врелој води на отвореном, док пахуље падају на лице.

Али, пре уласка у базен, или где год да људи пливају, морате да се истуширате од главе до пете, сапуном, без купаћег веша, у купатилима у оквиру базена. Уколико желите да се потопите у природним изворима у забаченим деловима острва, препорука је да се детаљно истуширате пре тога. Голотиња је уобичајена ствар међу Исланђанима, и никога није брига јер сте наги. Разговор у свлачионици док сте потпуно голи је потпуно уобичајена ствар, тако да се опустите и истуширајте без стреса. Такође, ако имате дугу косу, морате је везати.


3. Поштујте временске услове

Једна од најчешћих грешака је непоштовање временских прилика. Зима је посебно тешка и непредвидљива и савет туристима је да што чешће проверавају временску прогнозу, иако и она уме да завара. Посебно апелују туристима да прате врло прецизна временска упозорења и метеоаларм, с обзиром на јак ветар који у одређеним деловима острва може да окрене и целе камионе. Будите свесни да ћете можда морати да откажете свој обилазак уколико временски услови нису погодни. И заборавите на кишобране – на Исланду су потпуно бескорисни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Исланд: Земља леда и лаве

4. Обуците се слојевито

Понекад ова фраза делује смешно, али слојевито облачење је најважнији фактор за угодно путовање по острву, али и за обичан одлазак до продавнице. Временске прогнозе обично нису тачне, али то је само због чињенице да је време на Исланду толико променљиво, да вам у једном тренутку требају капа и шал а у другом скидате јакну. Оно што је најконстантнија ствар на Исланду јесте њихов ветар, који варира у јачини и који у појединим тренуцима уме озбиљно да вас залелуја. Исланђани радо кажу да измењају сва четири годишња доба у току једног дана, те препоручују топле слојеве и капуте, чак и у летњим месецима. Још једна топла препорука је спаковати водоотпорну одећу.


5. Будите нежни према природи

Не газите маховину, немојте да померате камење, не узимајте песак ни каменчиће. Поштујте знакове и не скрећите са путева – они нису ту само за вашу безбедност, него и за безбедност природе. Иако је туризам позитивно утицао на економију ове државе, Исланђани су били сведоци вандализма, непрописног бацања ђубрета али и туриста који воле да се "олакшају" било где. Флора Исланда је врло деликатна и лако може да се уништи, те је препорука да ипак покажете мало поштовања и да се информишете о природи Исланда пре свог путовања, пише Хуффпост.#обичајена ствар, тако да се опустите и истуширајте без стреса. Такође, ако имате дугу косу, морате је везати.


Аутор: Б92

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)