ПУТОВАЊЕ у Свету земљу је опчињавајући доживљај, јер се у њој живот одвија у много паралелних светова и времена. У једном дану можете да доживите сјај и луксуз ултрамодерног Тел Авива и да осетите живи средњи век у пећинским манастирима Јудејске пустиње где се струја не користи и у којима се једе једном дневно.

У мутном Јордану се свакодневно хиљаде људи крштава на исти начин како је пре 2.000 Јован Претеча крстио Исуса. Само се сада снимци тог мистичног чина одмах шаљу на друштвене мреже.

Само сат времена вожње ауто-путем дели аеродром Бен Гурион у футуристичком Тел Авиву од утврђења древног Јерусалима, најсветијег града јудаизма и хришћанства, где је велике храмове подигла и најмлађа монотеистичка религија, ислам. Овде се свето и профано сусрећу на сваком кораку. Мимоилазе се босоноги поклоници раскрвављених табана који ридају крај Христовог гроба и туристи који крај њега праве селфи. У лавиринту уличица муслиманске четврти старог Јерусалима нанизано је безброј продавничица чија су главна роба хришћански и јудаистички религијски сувенири.

У јерусалимским зидинама је Брдо Храма, Морија, где је у 10. веку пре Христа израелски цар Соломон саградио "кућу Бога на земљи". Почетком 4. века нове ере цар Константин је подигао величанствени Храм Васкрсења Христовог на суседном брду Голгота, где је Исус разапет умро, сахрањен и васкрснуо. Крајем 7. века омајадски султан Абд ел Малик је подигао џамију Златну куполу на месту срушеног Соломоновог храма. У прошлости је за превласт над Јерусалимом вођено безброј сукоба три религије које верују у једног Бога. Свака од њих у будућности види Јерусалим као место где ће се појавити Спаситељ света, само под различитим именима: Месија, Христос, Махди. Хришћани верују да ће Исус поново ући у свети град на Златну капију, коју је зазидао османски султан Сулејман у 16. веку. Она се налази изнад Кедронске долине у којој се налази најскупље гробље на свету. Побожни и богати Јевреји верују да ће се Месија појавити у Кедронској долини и најпре васкрснути овдашње покојнике због чега гробно место кошта и по неколико милиона долара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Израелски туристи поново међу најбројнијима у Београду

Та уска долина дели јерусалимску тврђаву од Гетсиманије, подножја Маслинове горе где се дубоко под земљом налази храм Успења Богородице. Верници у њему целивају празан камени гроб Богомајке која се телесно узнела у небо. На врху Маслинове горе, Малој Галилеји, црква је подигнута изнад места где се Христ јавио апостолима после ускрснућа.


Најскупље гробље на свету у Јерусалиму, планетарној престоници ходочашћа,фото Б.Субашић

Неколико километара даље, на територији палестинске самоуправе, на месту библијског села Витлејема данас је модеран град у коме је све подређено верском туризму око Цркве Христовог рођења. Од јутра до мрака реке поклоника сливају се у велики храм из Константиновог времена чије је срце подземна капела на месту пећине где је Исус угледао свет.


ЧУДЕСНА ВОДА ИЗ НАЗАРЕТА

ЈОШ једна велика светиња се налази под земљом у Назарету, великом граду на месту сеоцета у коме је арханђел Гаврило најавио Девици Марији да ће постати мајка док је точила воду са извора. Изнад тог врела је велика црква у чијој подземној капели и данас жубори Благовештенски извор чију хладну здраву воду поклоници, нарочито жене, сматрају светом.