РУСКИ туристи су лане у Србији остварили 58 одсто ноћења више него прошле године, чиме су остварили својеврстан рекорд и задржали место међу најдражим гостима наше земље.

Према подацима Народне банке, руски гости су у нашој земљи на провод, поред трошка за авион и хотел, оставили 24 милиона долара. И наши туристи нису остали "дужни" Русији, каже у разговору за "Новости" Олга Јарилова, државни секретар у Министарству туризма Руске Федерације. Више од 55.000 гостију из Србије посети Москву, Санкт Петербург, али и све више Сибир. То је разлог зашто се седам региона из Русије представља на Сајму туризма.

* Које су главне теме или правци које ће Русија донети на туристичку изложбу у Србији ове године?

- Ове године обележавамо 75. годишњицу Велике победе остварене у Великом отаџбинском рату. У складу са председничким указом, 2020. година је проглашена "Годином сећања и славе", па су многи догађаји посвећени подвигу руског народа у тим страшним годинама за Европу. Руске регије традиционално представљају културне и образовне руте у Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЈАЈНИ САЈАМСКИ ПОПУСТИ: Искористите предности раних уплата летовања

* Да ли се неки регион представља први пут?

- Бурјатија ће бити представљена на изложби први пут. У овој републици постоји град Кјахта, који је у 18. веку основао дипломата српског порекла, Сава Владиславич Рагузински.

* Колико српских туриста посети Русију током године?

- Око 55.000, 10 одсто више у поређењу с 2018. годином. Активно радимо на томе да проток туриста стално расте.

* Шта се највише допада туристима из Србије?

- Током протекле две године наши региони су представили велики број понуда за српске туристе: Шампионат у фудбалу, ходочасничке туре, као и неколико нових дестинација. На пример, "Царски пут" обједињује регије - од Санкт Петербурга до Сибира. Рута - "Русија, родно место свемира" окупља градове и музеје везане за развој свемирске индустрије: Самару и Калугу.

* Куда путују српски туристи, изузев Москве и Санкт Петербурга?

- Већ су путовали у Сибир, посетили Републику Коми, стигли до космонаутичких центара. Крстарења Волгом су популарна. Многи воле ходочасничке туре по светим местима - Тројице-Сергијева лавра и острво Валаам и културна места на северу Русије и Псковска регија, где су не само јединствени храмови, већ и древне тврђаве, дворци, ансамбли и паркови и Велики Новгород.

Олга Јарилова

ОТАЏБИНСКИ ТУРИЗАМ

* КОЈЕ се руте припремају за 75. годишњицу победе у Великом отаџбинском рату?

- Обухвата споменике и најбоље музејске институције - каже Јарилова. - Међу њима су "Пут живота" у Санкт Петербургу и Лењинградској области, као и "Стаљинградска битка" у Волгоградској области. За Дан победе у Волгограду се рестаурира главни споменик посвећен Великом отаџбинском рату - скулптура "Отаџбина-мајка зове!" Музеј победе у Москви постаће још модернији, а у селу Прохоровка, Белгородска област, биће отворен нови музеј "Битка за оружје Велике победе".