СРПСКИ водичи који буду радили у Турској ускоро би могли да оду у затвор, јер је турску струковно удружење предложило нове, драконске казне за илегалне раднике у овој земљи.

У Турској ради 12,000 водича који говоре 42 језика. Они су чланови 13 струковних локалних удружења која се, пак, налазе "под капом" Турске уније туристичких водича ТУРЕБ. Да би постао водич у Турској студент мора да се заврши један од 62 факултета који имају тај смер. Пошто дипломирају, водичи полажу језик и добијају лиценцу од Министарства туризма и културе.

Прочитајте још: Празници у најлепшим градовима света: Атина најтраженија за Дан заљубљених

- Прошле године су у Турској "ухваћена" 442 илегална водича који обично доводе туристе из своје земље и не желе да плате услуге локалног колеге - каже Адем Бичер члан Одбора ТУРЕБ-а.- Они узимају хлеб из уста нашим водичима и то није фер, јер су провели године и потрошили новац за школовање. Томе се мора стати на пут и треба да се заштити туризам Турске.

Према тренутној законској регулативи када први пут туристичка полиција ухвати страног држављанина да ради као водич у Турској на лицу места плаћа казну од 500 евра. Уједно у пасошу добија печат и његово име се уноси у систем, па када следећи пут дође у Турску налази се под посебним надзором. Уколико га поново ухвате у прекршају, не само што је казна драстично већа, већ добија и печат "персона нон грата". Захваљујући електронском систему више ни промена пасоша не може да избрише овакав печат.

- Овај закон је застарео и у Парламенту је донет 2012. године - каже Бичер.- Агенције које шаљу илегалне водиче морају да плате казну од 1.500 евра, али то је мало за такав прекршај. Поднели смо Министарству туризма захтев да се промени закон и да илегални водичи директно иду у турски затвор. Министарство је веома расположено да нам изађе у сусрет и заштити туристичке раднике.

ТУРЦИ СЛУЖЕ ЗА ПРИМЕР

УНИЈА водича непрестано упозорава стране држављане да не смеју да раде у Турској.

- Они на одличан начин штите своју струку и запослене и треба да научимо нешто од њих - каже др Снежана Штетић, професор универзитета у Србији која је одшколовала генерације водича.