СА зарадом већом од 1,5 милијарди долара од туризма, већем бројем страних туриста од домаћих и двоцифреним растом броја ноћења иностраних гостију, Србија је од прошле године постала озбиљна туристичка сила.

Србија је од туризма у првих девет месеци зарадила 1,3 милиона евра, што је осам одсто више него лане. У Србији је прошле године боравило 3.689.983 туриста, што представља раст од осам одсто. Међутим, највише радује чињеница да су 1.846.551 гостију били страни туристи, а 1.843.432 домаћи.

Прочитајте још: И странци воле српске терме: Бањски туризам излази из запећка


- То је први пут да је број страних гостију премашио домаће - каже Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије.- Подаци о броју долазака и ноћења туриста у Србију за 2019. указују да је у туристичком смислу прошла година била рекордна, са најбољим резултатима до сада.

Поред невероватног пораста броја страних туриста, премашена је и цифра од десет милиона ноћења, којих је било укупно 10.073.299, што је пораст од осам одсто у односу на лане. Србија има и двоцифрени раст броја ноћења страних туриста, што је значајно изнад европског просека.

Наиме, у Србији је само у децембру боравило 269.422 туриста, што је 15 одсто више, али гости су остварили 20 одсто ноћења више него лане! У односу на децембар 2018. године, број домаћих посетилаца је био већи за 15 процената, а страних за 14,9 одсто. И једни и други су остварији 20 одсто ноћења више него лане, што је постигла ретко која земља у Европи.

Како наставити тренд раста?

- Ове године нам је у плану интензивна промотивна кампања на глобалном и локалном нивоу - истиче Лабовићева.- У складу са најновијим трендовима у туризму планирамо још интензивније кампање на друштвеним мрежама и другим каналима дигиталне комуникације. Бићемо присутни на свим досадашњим тржштима уз посебан фокус на Русију, Немачку, Француску, Турску и земље региона.

ЦРНОГОРЦИ НЕ ЖАЛЕ ПАРЕ

НАЈДРАЖИ гости и даље долазе из Републике Српске, јер су најбројнији и највише троше - 239 милиона долара у првих девет месеци.
Према подацима НБС на другом месту по потрошњи у Србији су Британци, па Црногорци, Немци и Хрвати. Занимљиво је да црногорски туристи више троше у Србији 95, а српски 69 милиона долара, иако ова земља има море.

БРОЈКЕ

1,5 милиона долара зарада
3,6 милиона туриста
10 милиона ноћења