ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ – На обали Дунава код села Рам почела је изградња пристана за крузере, што ће допринети повећању туристичких посета овом средњовековном утврђењу. Радове на изградњи пристана финансира општина Велико Градиште, уз подршку Владе Републике Србије. Крузери ће овде моћи да се зауставе на путу од Костолца, где се налази археолошки парк Виминацијум, до тврђаве Голубачки град. Рамску тврђаву подигла је турска војска 1483. године, за време владавине султана Бајазита Другог (1430-1512).


Због тога је Турска финансирала њену обнову, која је завршена прошле године. Радови су коштали 1,5 милиона евра и изводили су се у пет фаза, на површини од око 1.500 квадрата, од којих 850 заузима тврђава са пет кула.


Прочитајте још: Бајазитова тврђава отворена за туристе


Обнова је обухватила тврђаву, хамам и караван-сарај, једини сачувани објекат тог типа на подручју наше земље. Обављена су и археолошка ископавања унутар и око утврђења, где су пронађене пушке, делови лаког наоружања, алат и кинески порцелан и стакло. Ови предмети чиниће изложбену археолошку поставку, која ће бити изложена у згради некадашње школе, преко пута караван-сараја.