УКОЛИКО се нађете на највишем врху аустријских Алпа - Грослокнеру, у месту Хилигенблут, немојте се зачудити ако на висини од 3.978 метара, где уживате у прелепом погледу, снегу и скијању, чујете и српски језик. Како наводе у ланцу хотела "Хунгуест", поред туриста из Италије, Немачке и Холандије, све је више гостију из Србије и региона.


Место је смештено на самој граници Тирола и Корушке, на путу који води кроз национални парк Грослокнер, одакле се протеже поглед на више од 40 врхова Алпа, међу којима је и онај највиши - Велики звонар. Скијалиште има 55 километара стаза, а дневни ски-пас кошта 40 евра. На стазе које се протежу на висини од 1.302 до 2.989 метара углавном одлазе искусни скијаши, јер су све означене као црвене. Међутим, нису престрме, па у спуштању могу уживати и рекреативци.


На 2.480 метара, на видиковцу снежне бајке, наишли смо на Милицу и Марију, две девојке из Београда, које су нам рекле да овај део Аустрије редовно бирају за зимске спортове.


- Дођемо макар на три дана, јер обе обожавамо скијање - кажу Београђанке. - Када смо освојиле све српске планине, решиле смо да идемо у иностранство. Биле смо у Француској, Италији, али после Србије, најлепше је на Алпима у Аустрији.


Попут Хелигенблута, и планинско место Крајшберг у Штајерској право је место за породични одмор. Ноћног живота скоро да и нема, али богат дневни садржај то надокнађује. Смештен одмах уз насеље Ст. Лоренцен, близу Мурау и на обали реке Муре, на надморској висини од 850 до 2.120 метара, представља једно од најсавременијих и најбоље опремљених скијалишта у Аустрији.

Снегу се највише радују деца,Фото И. Маринковић

- Имамо 42 километра уређених стаза, од чега је 17 километара плавих, 16 километара црвених и девет километара црних стаза, и оне гарантују одличан провод на снегу - рекао је Карл Фуши, директор скијалишта. - Ту је и 14 километара жичара. Оно што је јединствено, стаза за почетнике се не налази у подножју планине, већ на висини од 1.800 метара. То не само што почетницима и нескијашима даје прави утисак планине, већ ова стаза на овој висини омогућава лакше проскијавање.


Сви који пожеле да се одморе уз кувано вино и добру храну не треба да скидају опрему, већ могу да ручају у ресторану на стази. Храну чак могу поручити и на српском, јер је шефица кухиње жена из наших крајева. Преовладава велики избор кобасица, сирева, пива, али и мађарских специјалитета.


На само 300 метара од стаза у Крајшбергу, налазе се хотели "Алпенблик" и "Релакс ресорт", где се гости могу опустити после целодневног боравка на снегу. У оквиру велнес центра у "Алпенблику" постоји белики број сауна, као и базен који има спољашњи део, па је тако могуће пливати у топлој води док пада снег.


Прочитајте још: Алпи хладе лети


- Наши хотели налазе се у "зеленом" срцу Аустрије - наводе Изабела Брава и Петра Цехнер, менаџерке хотела. - Крајшберг је једнако интересантан и зими и лети, те нуди велики број активности, попут летњих пешачких рута по планини. Центар ове регије је градић Мурау, који је познат по својој историји, али и по дрвној индустрији. Такође, ту постоји и пивара чији су производи познати широм Аустрије. Занимљиво је да се пиво из Мурауа најмање пије у месту где се прави.


ПЕШАЧЕЊЕ У ПРИРОДИ

ОНО што су за нас пешачење у природи или планинарење, на западу се крсти као хајкинг. Ова захтевна активност популарна је и лети и зими. Подразумева кретање добро познатим рутама кроз природу и путевима којима је већ неко прошао и означио их, што их чини безбедним. Они који се определе за хајкинг морају да буду у доброј кондицији, јер је просечна траса 20 километара. Награда за напорно ходање увек је иста - прелепи планински крајолици и природа која одузима дах.