ХРАНА је изузетно укусна, већина говори енглески и Србија делује тако пуна живота - кажу фински новинари чија је група први пут из Финске допутовала у нашу земљу.

Од петка, када су стигли у Београд, фински новинари не могу да среде утиске, јер су, како кажу, "бомбардовани мирисима и укусима". Фински новинари су гости туристичких организација Србије и Београда, а дошли су први пут у нашу земљу јер је недавно отворена директна линија између наше две престонице.

- Први утисак о Србији је изузетна гастрономија - каже Хеки Кахконен, уредник финске телевизије.- Многа јела која сам пробао су ми позната, али ви сте направили своју мешавину севера и југа, истока и запада, и додали своје зачине. Изузетно сте занимљивији, укусни и мирисни. Види се да све иде узлазном линијом, јер ваши кувари спремају традиционалну храну на савремен начин. Све ми се допало у Београду и Новом Саду, успели сте да се одупрете глобализацији, па су и ми графити на зградама су ми толико симпатични. Ипак, највише ми се допада живот, све врви од живота и енергије.

Прочитајте још - Долазе авионом, бирају четири звездице и воде партнерке: Шта странци мисле о Београду?

Хеки је сигуран да ће се финским туристима допасти Србија и топло ће им препоручити нашу земљу. Чак се и њему толико допало да ће на пролеће доћи поново, јер су четири дана била довољна само да осети атмосферу, али сада жели и да ужива у њој. Планира да шета улицама са рукама на леђима, да седи у кафићима, упознаје Београђане и Новосађане, чаврља са њима и опуштено посматра како време пролази.

Новинарка Марија Маркус каже да су наше пиваре одличне, вина фантастична, а храна епска!

- Ја сам вегетаријанац и после 30 година сам први пут појела месо у Србији, јер нисам одолела прасетини - истиче Марија.- Топила се у устима и не кајем се што сам прекршила правила! Искористила сам паузу у програму да одем до Калемегдана и толико сам се лепо опустила. Град је толико жив и сви које сам нешто питала знају енглески, што је за сваку похвалу. И ја ћу се сигурно вратити да "удишем Београд", јер сам одушевљена.

БЕОГРАД ЈЕ ЧИСТ И ЗАНИМЉИВ

ФИНСКИ новинари кажу да их сви питају да ли имају утисак да су градови у Србији прљавији у односу на скандинавске, али они кажу да то није тачно.

- Уопште немам утисак да је нешто прљаво, па ни улице, а Београд помало подсећа на Берлин - каже Марија Маркус.- Толико је све занимљиво и сигурна сам да ће Финци уживати у Србији, а и ја планирам да се вратим и видим оно што нисам стигла овог пута.