НА само два километра од најмање општине на југу Србије, Трговишту, у пределу изузетних одлика "Долина Пчиње", породица Ђорђевић је кренула са изградњом етно-села. У току је процедура регистрације, а место је прави рај за љубитеље нетакнуте природе и лова. Ђорђевићи су осим пријатеља и љубитеља овог краја били у прилици да прошле године угосте и прве туристе и то иностране.

- Били су то гости из Чешке, који су кренули у обилазак овог краја и чули су да постоји етно-село "Голема падина". Радо смо их угостили и отишли су пуни утисака - прича Милош Ђорђевић, син власника етно-села.

ПОКАЗУЈЕ нам брвнаре и интересантне етно-детаље који чине да човек бар на тренутак ужива у својеврсном повратку у прошлост. "Голема падина" је ушушкана у пределу испод шумице, у близини је мали водопад и једино што ремети тишину је пој птица.

- Мој отац је сам радио на изградњи села и уређењу комплетног амбијента. Наша породица се бави угоститељством и ово место је његов сан - каже Милош, дипломирани правник и заљубљеник у овај крај.

Док многи млади људи одлазе из Трговишта трбухом за крухом, он је одлучио да живи овде, иако је по завршетку факултета радио у Врању.

- Супруга и ја смо одлучили да децу подижемо у нашем родном крају. Нисмо се покајали због тога. Радим у општинској управи, а моја породица се бави угоститељством. Идеја мог оца је још увек у повоју, али сада искрено уживамо у ницању овог, како многи познаваоци истичу, правог потенцијалног туристичког бисера - прича млади правник.

Експонат за етно собу, фото Ј.С.


ГЛАВА породице Драган Ђорђевић каже да је битку са "кроћењем" природе добио, сада води ону другу административне природе, али верује да ће до 1. маја етно-село озваничити рад.

- Неке ствари не зависе од мене, треба решити нека инфраструктурна питања. Надам се да ће чињеница да сам сопствени новац уложио у објекат који ће развијати туризам целог краја бити подржан од стране локалне самоуправе - каже Ђорђевић.

Скромни смештајни капацитети у складу са природним амбијентом


Етно-село има скромне смештајне капацитете, тек 12 лежајева, али домаћини сматрају да је управо чар у томе, јер се тиме не нарушава мир и природни амбијент.

ДОЛИНА ПЧИЊЕ

ДОЛИНА Пчиње је предео изузетних одлика који се налази на југу Србије на граници са Северном Македонијом. Иако по количини воде представља једну од најсиромашнијих притока Вардара, убраја се у најчистије реке Србије. Подручје планине Козјак са делом долине реке Пчиње, Влада Републике Србије је 1996. године прогласила за природно добро од великог значаја.