ТУРИСТИ који су уплатили аранжмане за азијске земље немају разлога за бригу, али ни могућност да откажу аранжмане уколико је путовање у наредних месец дана, јер ће агенцији платити "пенале".

Прочитајте још: Снимци панике и хаоса у Кини се шире друштвеним мрежама: Бесни пацијенти нагурани у ходник крцате болнице (ВИДЕО)

У карантину се налази град Вухан, као и 20 милиона Кинеза у централној Кини, али ни једна наша агенција не организује путовање ни близу овом месту. Ипак, туристи који су уплатили фебруарске аранжмане за Сингапур, Тајланд и Индокину не осећају се пријатно и сада се плаше путовања у овај део света.

У Националној асоцијацији туристичких агенција ЈУТА кажу да епидемија није проглашена и да нема разлога да се отказују аранжмани.

- Нису оправдани разлози да се отказују аранжмани за Бали или Тајланд - каже Александар Сеничић, директор ЈУТА.- Наше агенције не воде туристе ни близу опасне области. Дестинације у Азији су удаљене хиљадама километара. Милиони људи свакодневно путује и већа је вероватноћа да ће на њих пасти саксија или добити булимију него коронавирус.

Ипак, туристима није пријатно што у јеку епидемије за сва азијска одредишта морају да преседају на огромним аеродромима у Истанбулу, Дохи или Дубаију кроз које годишње прође по 80 милиона путника, што је 2,2 милиона људи дневно!

- Ризик увек може да постоји и мој савет је да носе маске када су местима где има много људи - истиче Сеничић.- Једина могућност им преостаје да оду у агенцију и покушају да се договоре да аранжман замене за неки други, али агенција није обавезна да им изађе у сусрет.

На Тајланду, Балију, Сингапуру и све популарнијем Вијетнаму тренутно је шпиц сезоне и највећи број туриста из Европе и Америке управо сада путује због топлих плажа на овим дестинацијама. Највише "азијских аранжмана" има агенција "Џангл травел", али код њих нису долазили уплашени туристи са захтевом да промене аранжмане.

- Нисмо имали захтеве за отказивање аранжмана, а ми смо у сталном контакту са нашим амбасадама у азијским земаљама и локалним партнерима - каже Филип Милосављевић, власник агенције "Џангл трајб".- Званично је Светска здравствена организација објавила да нема епидемије, већ да је реч о малом броју излованих случајева. Пратимо ситуацију и препоруке надлежних органа.

ПЕРИТЕ РУКЕ

НАЈВАЖНИЈА препорука за туристе који путују у азијске земље је да треба редовно да перу руке.
Према досадашњим подацима у опасности су хронични болесници и труднице, док здраве особе које одржавају хигијену немају разлога за страх.

ДА ЛИ ЋЕ АЗИЈА ПОЈЕФТИНИТИ?

ПАКЕТ аранжмани за азијске земље, попут Тајланда и Балија, већ су јефитнији од путовања у луксузне хотеле Турске, а ново појефтињење не треба очекивати у скорије време.

Наиме, авионске карте за далека одредишта се купују месецима унапред, а супер-јефтино путовање моћиће да се нађе само уочи самог поласка или у случају да неко откаже.