СКИЈАЊЕ булеварима! Управо тако Французи називају спуштање стазама у својим скијалиштима Вал Торен и Ле Менуир. И то с правом, јер чини се да нигде ски-стазе нису толико широке, дуге и уређене као у овим центрима, која су део највећег скијалишта на свету - "Три долине".

Прочитајте још: Лоша вест ако путујете за Француску: Укинут редован лет за један од највећих градова

За скијаше врхунско уживање, јер стазе осим што се спуштају километрима, на многим местима су широке и до 80 метара, па свако има своје парче за безбедан спуст. Кад се узме у обзир и да је 90 одсто смештајних капацитета уз стазу, што значи да нема ношења скија на рамену, пешачења или вожње аутобусима до жичара и гондола, већ да се из хотела излази на утабану писту, онда не чуди што су управо ова скијалишта магнет за све рекреативце и љубитеље зимских снежних спортова.

Ле Менуир је мирно месташце, ушушкано у долини покрај речице Дурон. Изнад насеља са обе стране издижу се алпски врхови изнад 2.500 метара до којих воде савремене и прилично удобне жичаре и гондоле. Стазе су одличне, добро утабане, видљиво означене и прилагођене скијашима свих категорија. Само у овом скијалишту се протежу на чак 160 километара, а повезане су и са осталим скијалиштима у "Три долине", па тако у овом француском центру имате могућност да скијате на 600 километара стаза.

Како скијаши углавном воле активан одмор, увече, кад се зауставе "жице", на располагању им је спортски центар у средишту насеља са базеном, сауном, теренима за баскет, сквош, стони тенис... Можете свратити и у неки од многобројних етно-ресторана попут колибе "Лејк лоу" и у пријатном планинском амбијенту вечерати или попити пиће. И током дана можете предахнути у неком од ресторана на стазама, а ове зиме нарочито су популарани италијански ресторан "Рок 7" и етно "Пепе Никола" у подножју Вал Торена.

У Ле Менуиру је смештај прилагођен и џеповима српских туриста, а рецимо у хотелу "Шале резидонс ду Монт Ваљон" нуде и апартмане са кухињом, где можете сами да спремате јела, ако не желите да се храните у њиховом ресторану.

И док је у Ле Менуиру прилично тихо, у Вал Торену све - ври! Ово скијалиште на 2.300 метара вас одмах опчини својом енергијом. Много је младих, кафићи су увече крцати, а популарне су журке и концерти на отвореном. Смештено на ободу долине из његовог центра, као из левка, полази жичара ка свим околним врховима. Кроз насеље се провлачи мрежа стаза тако да нема проблема око изласка на скијама.

Падине око Вал Торена су феноменалне за скијање, осунчане, са широким и повезаним стазама, а ту се налази и најдужа стаза у Европи. Ко жели може да испроба и спуштање до насеља "зип лајном" и то сајлом дугачком скоро два километра или вожњу багијима на залеђеној аутомобилској стази. Ово скијалиште нуди хотелски смештај свих категорија, а српским туристима најприступачнији су хотели са три звездице попут "Академи де Нежа". Велики је број продавница, а ту је и врло посећени спортски центар са базеном и теренима за десетак спортова.

АПРИЛСКИ ПАКЕТ

У АСОЦИЈАЦИЈИ "Франс монтањес" покушавају да масовније привуку скијаше у Франциску и у априлу, јер и тада на Алпима има снега за скијање. Проблем је, међутим, што је мало оних који имају навику да скијају у пролеће. Због тога су, како нам је рекла Фредерик Шенал, представница Асоцијације, покренули акцију да ако путник у априлу узме пакет - смештај, ски-пас, опрему и инструктора, сапутник га добија бесплатно.