БРИТАНСКИ "Гардијан" уврстио је српске бање међу 10 топ дестинација за спа одмор у Источној Европи, које нуде најбољи однос цене и квалитета.

Прочитајте још: "Увек фали" један папир: Због чега држава даје субвенције за довођење страних туриста на кашичицу

Британски лист хвали Србију да је богата бањама које потичу из римског или османлијског периода и да спадају међу најјефтиније у Европи. Поред Атомске бање коју истичу, и добро познатих Врњачке и Сокобање које су онима који не воле снег омиљени избор за зимски одмор, Пролом и Луковска бања се налазе међу пет најпопуларнијих у Србији. Зато свако ко није скијаш може да проведе предиван зимски одмор у некој од домаћих бања, које улажу у своје капацитете и обнављају их из године у годину.

Са југа Србије стижу одличне вести: више од 12 милиона евра биће уложено у комплетну реконструкцију Куршумлијске бање, која ће за дочек 2021. године, после деценије девастирања, коначно засијати у пуном сјају.

Куршумлијско предузеће АД "Планинка", које је власник Пролом и Луковске бање, "Пролом воде" и Ђавоље вароши, постало је власник и Куршумлијске бање. Овај потпуно девастиран бањски комплекс, који је затворен пре 14 година, купили су за 1,4 милиона евра.

- У првој фази уложићемо 12 милиона евра у реконструкцију - каже Радован Раичевић, генерални директор АД "Планинка". - Доградићемо још један, четврти спрат, па ће хотел имати 300 лежајева, апартмане, конференцијску салу, ресторане, затворени и отворени базен, савремени велнес.

Почели радови у Куршумлијској бањи

Уместо 16.000, хотел "Жубор" ће имати 19.000 квадрата, а највише посла ће бити око реконструкције краљевог купатила и старог ресторана у којем је пре Другог светског рата био кур-салон.

- Реконструисаћемо и стару вилу "Милица", јер желимо да сачувамо дух и вратимо славу старе Куршумлијске бање која је била чувена пре сто година - истиче Раичевић. - Уредићемо и стари парк, као и ток реке која протиче кроз њега. Запослићемо више од 100 људи, а већ смо започели обуку кадрова. Један део кувара, конобара и собарица већ учи посао у Пролом бањи.

Пошто је Куршумлијска бања удаљена 11 километара од града и у самом центру се сређује централни Трг палих бораца, а "Планинка" реновира и стару кафану "Европа" из 1892. године.

- Куршумлија је била прва Немањина престоница и град се убрзано сређује за госте који ће доћи у три околне бање - напомиње Раичевић.

- Милиони евра уложени су у сређивање главног трга.

Изглед новог хотела у Луковској бањи

До краја године отвориће се и хотел "Бела јела" у Луковској бањи коју, такође, гради "Планинка" и у коју је уложила осам милиона евра својих средстава. За дочек 2021. године биће отворено 200 нових кревета и комплетан садржај са медицином, ресторанима, велнесом. Тиме ће бити комплетиран садржај у Луковској бањи која ће имати више од 450 лежајева.

ТЕРМАЛНИ ИЗВОРИ

БАЊСКИ комплекс "Жубор" у Куршумлијској бањи поред хотела од 1.600 квадрата, чини неколико угоститељских објеката попут виле "Милица", ресторана "Преполца" и великог парка. Сви објекти су потпуно девастирани и уништени, без крова и склони паду. Највећа вредност овог комплекса је у термалним изворима чија температура достиже 64 степена.

ЗАПОСЛЕНИ

ПОРЕД 100 нових радника које ће "Планинка" запослити у Куршумлијској бањи, и у новом хотелу "Бела јела" у Луковској бањи ће ухлебљење наћи још 70 људи. Држава ће овој фирми вратити 20 одсто улагања, јер је то у склопу државних подстицања инвестиција.