Пет ствари на које треба обратити пажњу пре него што кренете на скијање

А. М.

24. 01. 2020. у 22:28

Пет ствари на које треба обратити пажњу пре него што кренете на скијање

Depositphotos

Како да припремите тело за скијање и у потпуности уживате у зимовању. Трбушњаци, таблете против болова и добар доњи веш

ПЕШАЧЕЊЕ, коришћење степеница уместо лифта, добра опрема и лекови за болове - најважније су ствари које треба урадити пре поласка на планину.

Прочитајте још: Златибор, Београд, ноћни проводи, бање, планине, па и графити: Србија топ дестинација Европе

Скијање је физички захтеван спорт, али уз добру опрему треба се код куће припремити за зимске чаролије.

1. Степенице

Пре одласка на скијање треба се физички припремити, јер свакодневни живот и рад чине да се човек осећа исцрпљено, али без кондиције. Половина скијаша већ првог дана добије упалу мишића, па да се то не би догодило важно је ојачати ноге. Никада не треба користити лифт, већ степеницама увек ићи пешице. То је најбоља вежба за бутне мишиће. По десет трбушњака и склекова месец дана пре одласка на скијање су одлична припрема.

2. Болови

Таблете против болова обавезно треба да се нађу у несесеру, а још је боље уколико се спакују креме које умирују и хладе мишиће. Људи највећи део године проведу седећи и одмор користе за рекреацију, па је могућност повреде велика, а нарочито упале мишића. Потпуно је нормално да се појави кијавица услед нагле промене надморске висине. После напорног скијања препоручује се одлазак на базен или у сауну да се мишићи опусте.

3. Опрема

Важно је имати добру опрему, нарочито кацигу, али не мора да се купи. Прилично добра опрема може да се изнајми у свим скијашким центрима по повољним ценама. Боље новац уложити у добар доњи веш који "дише" са телом. Овакав веш неће бити мокар од зноја после чега се скијаш обично прехлади. Такође, нови материјали задржавају топлоту и не спутавају покрете.

4. Школа

Није срамота узети инструктора скијања, јер неко ко не скија сваке године може лако да се повреди. Такође, не треба преценити своје могућности, јер се тело са годинама мења. Статистика показује да највише повреда нема међу почетницима, већ међу искусним скијашима. Пре пута у иностранство обавезно треба купити здравствено осигурање које покрива повреде током скијања.

5. Геџети

Често се могу видети скијаши са "гоу-про" камерама закаченим на кацигама, а то је боље решење од селфи стика. Многи сматрају да је ношење технике разлог честих повреда међу скијашима. Једно је сигурно - дете не би требало да крене на стазу без мобилног телефона у унутрашњем џепу јакне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)