ЗА некога све, за сваког понешто! Тако би се, у најкраћем, могло одговорити на питање да ли треба зимовати на Копаонику, Јахорини или Златибору. Јер када се све сабере, домаће планинске лепотице су ипак најбољи избор за зимовање из снова. Аранжмани за стране дестинације су због већег трошка транспорта углавном скупљи, а после улагања на српским планинама последњих година, наши ски-центри су стали раме уз раме са европским центрима, а многе од њих су и престигли у квалитету.

Прочитајте још: Не морате на Алпе: Загребачки портал препоручује Стару планину за зимовање

За Копаоник кажу да је бољи за скијаше који воле стрме и уређене стазе, а да је Јахорина добра и за бордере, јер пружа ширину и има доста могућности. Јахорина је јефтинија и "опуштенија", док је Копаоник нешто уређенији. Стазе се и на једној и на другој планини одлично одржавају. Када је ноћни живот у питању, ту предњаче Копаоник и Златибор, мада ће и Јахорина ове зиме имати провод за памћење. Неки кажу да су стазе на Јахорини шире и боље, али да је провод на Копаонику бољи.

Једно је сигурно - Копаоник и Јахорина су се издвојили као два најважнија, најпопуларнија и најбоља скијашка центра на Балкану. Аустрија је скупа, Француска је далеко, Бугарска има компликован систем одвођења скијаша до стаза, а Копаоник и Јахорина су близу, није потребан пасош и не постоји језичка баријера.

Изградњом најдуже гондоле на свету, и Златибор улази у друштво најбољих ски-центара у региону, па ће, поред богате понуде, скијашима сада и Торник бити лако доступан.

Јахорина са широким стазама мами бордере и љубитеље "фри стајл" скијања. Копаоник има разноврсније стазе, па је идеалан за искусне скијаше жељне авантуре. Космополитска атмосфера и врхунска услуга на Копаонику и Златибору привлаче и оне који нису спремни за снежну авантуру, док провод уз повољније цене мами на Јахорину.

Олимпијска планина је ову сезону почела спектакуларно, пуштањем у рад нове гондоле "Јавор-Партизан", дужине 1.100 метара, са 36 кабина, чији је капацитет 2.700 скијаша на час.

- Изградња кабинских гондола, које су адекватно и најатрактивније решење за превоз скијаша, стратешки је важан пројекат - каже Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра "Јахорина". - Планирамо изградњу гондоле која ће повезати Јахорину са Источним Сарајевом, која ће повезати најближи град са најдужом гондолом на Балкану, и омогућити становницима и туристима да се најбрже превезу до Јахорине.

Јахорина има више од 20 километара уређених скијашких стаза које се налазе на надморској висини од 1.200 до 1.890 метара. Ту су и изузетно атрактивне стазе за професионалне скијаше, а могуће је и ноћно скијање на осветљеној стази. Систем жичара се састоји од два шестоседа, два двоседа, осам ски-лифтова и два дечја ски-лифта. Јахорина је опремљена топовима за вештачко оснежавање.

Копаоник има око 60 километара ски-стаза, од тога пет нових, 24 жичаре и нову гаражу са 350 паркинг-места. "Скијалишта Србије" су сва три ски-центра у Србији - Копаоник, Стару планину и Торник на Златибору, у потпуности покрили системима за вештачко оснежавање, а скијалишта поседују и сву најмодернију, специјалну механизацију за припрему и уређење стаза.