Нови правилник боље штити туристе: Већи депозит брине мале агенције

Ј. СУБИН

20. 01. 2020. у 11:14

Нови правилник боље штити туристе: Већи депозит брине мале агенције

Фото А. Станковић

Правилник о туристичким агенцијама који је почео да важи 1. јануара забринуо мале туроператере. Свака од четири новоуведене категорије имаће различите износе гаранције путовања

НОВИ намети туристичким агенцијама, који су заживели 1. јануара када је ступио на снагу Правилник о гаранцијама путовања, не би требало да доведу до њиховог затварања, али ће у већој мери штитити путнике.

И док су поједина удружења најављивала суноврат малих агенција, јер ће им због новог Правилника наводно бити тешко да обезбеде минималне услове за пословање, стручњаци за туризам, ипак тврде да до тога неће доћи.

Од почетка ове године туристичке агенције, у зависности од категорије којој припадају, морају на рачуну да имају одређен депозит, што ће надлежни инспектори проверавати сваког месеца. За мале агенције висина тог депозита биће око 2.500 евра, а за велике чак четири пута више. И док се мале агенције сада буне против нових намета, поједини стручњаци сматрају да је то минимум да би неко уопште могао да послује.

- Услови пословања су такви, Правилник је дефинисан и тај износ је био једини могући критеријум, јер су надлежни хтели да то буде много више новца - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Држава је кренула у ту причу, кроз осигурања, депозите и гаранције путовања и нама су кроз преговоре у највећем делу биле везане руке. Ипак, успели смо да смањимо висину депозита, јер је било планирано да то буде од неколико десетина хиљада евра. Инсистирали смо и да то не буду трајни депозити, већ оперативни, да тај новац може да се користи, али да на крају месеца он буде на рачуну. То ће умногоме олакшати рад агенција, али и донети делимично решење за наплату потраживања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Увек фали" један папир: Због чега држава даје субвенције за довођење страних туриста на кашичицу

До краја јануара, све туристичке агенције, које су имале лиценцу и могле да раде као туроператери, мораће да прибаве нове, на основу Правилника, који их сада сврстава у четири категорије. Свака од ових категорија туристичких агенција имаће различите износе гаранције путовања и депозита. Одређени су и лимити покрића за осигурања, у случају затварања агенције или немогућности реализације аранжмана.

- Износ осигурања за прву групу биће 200.000 евра, за другу 250.000, трећу 350.000, а за четврту 400.000 евра - каже Сеничић. - Ниво осигурања за мале агенције је био 300.000 евра, а сада је мањи, па су и они очекивали да ће им бити премије мање, што се није десило, а ризик се није променио. Висина премије је ствар осигуравајућих кућа и тржишта. Сигурно је да ће туристичке агенције имати повећане трошкове пословања, не знам хоће ли се то у већој мери одразити и на поскупљење аранжмана од неколико процената, али је било најава малих агенција да неће моћи да наставе са радом као организатори путовања.


УКРУПЊАВАЊЕ ЗА ОПСТАНАК

НОВИ правилник донео је и услов да онај на кога се води лиценца организатора туристичких путовања, више не може да буде неко мимо ове струке. Тако, једна од обавеза је и знање страног језика на високом Б2 нивоу, висока стручна спрема, пословни простор и најмање три године званичног рада у туризму. Могуће је да ће, због нових намета, доћи и до укрупњавања агенција, па ће се неколико малих спојити можда у једну већу, како би остали на тржишту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације